Піренейська рись

Піренейська або иберийская рись відноситься до сімейства котячих роду рисі. Знаходиться під загрозою зникнення. До середини XIX століття мешкала на всьому Піренейському півострові. В даний час зустрічається лише в окремих районах на півдні Іспанії в Андалусії. Жити воліє серед луків і ріллей, що знаходяться поблизу чагарників і лісистій місцевості. Але з урахуванням малої чисельності попадається в основному в гірських районах і зрідка в рівнинних лісах.

Зовнішній вигляд

Вуха з пензликами, ноги довгі, хвіст короткий. Його довжина становить 15-30 см. На нижній щелепі хутро довгий і нагадує бороду. Морда вузька, щелепи подовжені, ікла невеликі. Колір хутра жовтувато-коричневий і розбавлений темними плямами. Довжина тіла становить 85-110 см. Висота в холці дорівнює 60-70 см. Самці більші за самок. Їх вага варіюється в межах від 13 до 26 кг. Самки важать в середньому 10 кг.

Розмноження і тривалість життя

Вагітність триває близько 2-х місяців. Кошенята народжуються з березня по вересень. Пік народжуваності припадає на березень-квітень. У посліді в основному 2-3 кошеня. Максимально буває 5 кошенят. Важать новонароджені 200-250 гр. Молодь стає самостійною в 7-9 місяців, але залишається з матір’ю до 20 місяців. Статева зрілість настає у віці 1 року.

Коли кошенята досягають 2-місячного віку, то починають проявляти агресію один до одного. Іноді навіть один кошеня вбиває іншого. Фахівці вважають, що напади агресії пов’язані з переходом від молока матері до м’яса. У дикій природі піренейська рись живе максимум 13 років.

Поведінка та живлення

Активна ця хижа кішка в сутінки і вночі. Спосіб життя веде одиночний. Видобуток зазвичай підстерігає в кущах, і коли жертва наближається на відстань кількох кроків, то рись на неї кидається. У кожної особини своя територія, яка становить від 5 до 20 кв. км. Межі метятся сечею, екскрементами і подряпинами на корі дерев.

Полювання здійснюється на дрібних тварин. Основний раціон харчування складають зайці та кролики (75% всієї їжі). У день хижакові вистачає одного кролика. Крім цього поїдаються гризуни, птахи, рептилії, комахи. Іноді хижа кішка полює на молодих ланей і косуль.

Чисельність

Чисельність виду за останні 20 років знизилася на 80%. У 2005 році пиренейских рисей налічувалося не більше 100 особин, а в 1960 році їх було 4 тис. На сьогоднішній день існує програма з розведення цих кішок в неволі. Іспанія планує організувати спеціальний центр, де будуть розводитися представники виду. Аналогічний центр хочуть зробити і в Португалії. У неволі кішки розмножуються, і дитинчата виживають. Така практика має місце з 2002 року.

Посилання на основну публікацію