Пелікан

Пелікан – це птах, яка входить в сімейство Пеліканова і утворює рід, що складається з 8 видів. Цих пернатих можна зустріти на всіх континентах земної кулі, крім Антарктиди. Живуть вони в теплих і помірних широтах від 45 градусів південної широти до 60 градусів північної широти. Тобто вони обжилися і в Тасманії, і в Канаді. Живуть по берегах внутрішніх і прибережних вод. Ті представники роду, які гніздяться в помірних широтах, в зимовий період змішаються на південь. Мешканці теплих широт ведуть осілий спосіб життя і не мігрують.

Зовнішній вигляд

Птах велика з дуже довгим дзьобом до 45 см, який на кінці загнутий. У нижній частині дзьоба є добре растягивающаяся шкіряна сумка з об’ємом до 5 літрів. Це своєрідний садок при лові риби і ємність для дощової води. Шия довга, ноги короткі і товсті. Закінчуються вони великими перетинчастими лапами. У скелеті і під шкірою у птаха є повітряні кишені, що дозволяє легко триматися на воді при великій вазі. Хвіст має квадратну форму і короткий. Крила довгі, широкі і мають велику кількість вторинних махових пір’їн. На потилиці пір’я утворюють хохол.

Найменшим є вид коричневих пеліканів. Їх середня маса становить 4 кг при довжині тіла 1-1,4 метр з розмахом крил 2-2,3 метра. Це корінні жителі Америки. А перше місце за величиною займають кучеряві пелікани. Ці птахи живуть у Європі та Азії. Їх маса доходить до 15 кг при довжині тіла 1,6-1,8 метра. Розмах крил досягає 3,2 метра. Найдовший дзьоб у австралійських пеліканів. У самців він доростає до 50 см.

Що стосується кольору оперенья, то в ньому переважають світлі тони – білий, сірий, рожевий. Махові пера темні. Голі ділянки морди і дзьоб в шлюбний період стають яскраво забарвленими. Самці більші за самок. Вилупилися пташенята голі з рожевою шкірою. Потім вони чорніють, а коли оперяються, то стають буро-сірими молодими птахами.

Розмноження і тривалість життя

Гніздяться птахи великими колоніями. Пару самець з самкою утворюють тільки на один сезон. Відразу після закінчення періоду гніздування вона розпадається. Гніздо являє собою велику купу з рослин. Але це характерно для найбільших видів. Дрібні види можуть влаштовувати гнізда на деревах, але за умови, якщо ті ростуть недалеко від води. Гнізда будують самки, а самці лише носять будівельний матеріал. У кладці найчастіше налічується 2 яйця, але буває до 6. Шкаралупа шорстка, жовтуватого або блакитного відтінку.

Інкубаційний період триває 30-35 днів. Насиджує в основному самка. Пташенята з’являються на світ сліпими і голими. Повністю покриваються пухом через 2 тижні після народження. На крило стають через 2,5 місяці після народження. Статеве дозрівання наступає в 3-4 роки. У дикій природі пелікан живе від 15 до 25 років. У неволі тривалість життя більше. Зафіксований випадок, коли птах прожила 54 роки.

живлення

Основний раціон харчування складається з риби, довжина якої не перевищує 30 см. З’їдаються також черепахи, ракоподібні і дрібні птахи. Вся полювання йде у поверхні води, так як птах не може пірнати через повітряних кишень. Правда, американські види пірнають, але для цього вони падають у воду з висоти. Іноді поїдається падло, особливо це характерно для мешканців Австралії. У горловому мішку видобуток ніколи не зберігається. Риба лише потрапляє в нього і утримується там, поки вода отцеживается. Потім видобуток відразу проковтується. У день птахові потрібно з’їсти не менше 1 кг риби.

Чисельність

На чисельність цих пернатих негативно впливає забруднення навколишнього середовища в результаті діяльності людини. Але в цілому кількість особин більшості видів тримається на стабільному рівні. Лише 3 види класифікуються як знаходяться в небезпеці. Птиці всіх видів розмножуються в зоопарках, що, безсумнівно, корисно для їх збереження.

У Латинській Америці живе 650 тис. Цих пернатих. 250 тис. Мешкають в США і Карибському басейні. Найнижчу чисельність має кучерявий пелікан. Вона складає всього 20 тис. Птахів. Даний вид внесений до Червоної книги і знаходиться під загрозою зникнення. У Монголії він, практично, зник повністю. У Греції налічується всього 1000 гніздових пар. А ось австралійська популяція досягає 500 тис. Особин. Птахи живуть у водно-болотних угіддях по всьому континенту. Саме в Австралії ситуація з чисельністю викликає найменше побоювання.

Посилання на основну публікацію