Папуги нерозлучники

Папуги нерозлучники утворюють рід, в якому налічується 9 видів. Всі птахи мешкають в Африці і на острові Мадагаскар. Це Танзанія, Малаві, Замбія, Намібія, ПАР, Ангола, Ефіопія. На Мадагаскарі живе сероголовий нерозлучник. У цього папугу сіра голова, на відміну від інших видів, які виглядають більш яскраво. Ці пташки зустрічаються в дикому вигляді в США. Це штати Арізона і Каліфорнія. Колись птахів, як домашніх, привезли в ці місця, а вони вирвалися на свободу і здичавіли.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла птахів коливається в межах від 13 до 17 см. Вага рівна 40-60 грамам. Даний рід вважається одним з найменших серед папуг. Тіло кремезне, голова велика, хвіст тупий з довжиною не більше 6 см. Дзьоб гострий, загнутий і великий. Має червоний або світло-жовтий колір. У оперенье переважають яскраві кольори. Серед них домінує соковитий зелений колір. На окремих ділянках тіла окрас може бути жовтим, рожевим, синім, червоним. Кінцівки короткі. Однак це не заважає папугам швидко бігати по землі і прекрасно лазити по деревах.

Розмноження і тривалість життя

Пари у цих маленьких пташок створюються на все життя. Вважається, що якщо один член пари гине, то другий помирає від туги. Звідси і пішла назва «нерозлучники». Гнізда чаші всього влаштовуються в дуплах дерев. В інших випадках самка сама займається будівництвом гнізда. Будує вона його з гілочок, травинок, шматочків кори.

У кладці, як правило, налічується 4-6 яєць, максимум буває 8. Інкубаційний період триває 3 тижні. У гнізді пташенята сидять близько 8 тижнів. По закінченню цього терміну стають на крило. Але батьки продовжують їх підгодовувати ще протягом місяця. Відносини між самцем і самкою дуже хороші. Точно так само вони ставляться і до свого потомства. Живуть папуги нерозлучники від 10 до 15 років. Це невелика тривалість життя по-порівнянні з деякими іншими папугами.

Поведінка та живлення

Середовищем проживання є тропічні і субтропічні ліси. Птахи живуть як на рівнинах, так і в гірській місцевості. Поза періодом розмноження об’єднуються в зграї. У кожного такого колективу є свої дерева, на які не пускають чужинців. Літають пташки швидко, ніч проводять в листі дерев.

Цих пернатих із задоволенням розводять у домашніх умовах, так як оперенье у них красиве. До того ж вони здатні імітувати людські звуки, якщо почати їх навчати цьому в молодому віці. Містять пташок в клітинах об’ємом 1 куб. метр. У неволі ідеальним харчуванням для папуг нерозлучники є суміші з проса, вівса, гречки, рису, льону. З’їдаються також фрукти, овочі, бобові як в сирому, так і вареному вигляді. Різні види цих птахів успішно спаровуються і виробляють на світ гібридне потомство. Воно відображає спадкові ознаки обох батьків.

Посилання на основну публікацію