Папуга ара

Папуга ара – рід, що містить в собі 8 видів. Ці птахи є корінними мешканцями Центральної і Південної Америки. Поширені вони від Мексики до Аргентини. За 4-5 видів зустрічаються разом в басейні річки Амазонки, Панамі і Колумбії. Цілих 7 видів дружно співіснують в Болівії. Найчисленнішим вважається червоний ара. Живе він в Мексиці, Колумбії і басейні Амазонки (Амазонії). А найменша чисельність у сінегорлого ари. Він мешкає на невеликій території в Болівії.

Ці птахи невибагливі і можуть комфортно почувати себе в самій різній середовищі існування. Єдине, в чому вони проявляють педантичність, так це в наявності великих дерев. На них вони харчуються і розмножуються. У пошуках їжі красиві пташки можуть здійснювати сезонні перельоти. Але вони не мають нічого спільного з міграцією.

Зовнішній вигляд

Представники даного роду папуг мають крупні розміри. Найдрібнішим вважається каштановолобий ара. Довжині його тіла становить 46-51 см при вазі 290 г. А найбільшим є зеленокрилий ара. Його довжина варіюється в межах від 90 до 95 см при вазі 1700 Крила у птахів довгі і вузькі, що властиво для папуг, які подорожують на великі відстані в пошуках корму. Хвіст довгий і має клиноподібну форму. Дзьоб великий, він стиснутий з боків, а кінчик загнутий. Вважається, що ці птахи володіють самим міцним дзьобом з усіх пернатих, що живуть на землі.

Шкіра біля очей не має пір’я і бліда. Таке забарвлення поширюється аж до підстави дзьоба. Статевий диморфізм, практично, відсутня. У оперенье переважають жовті, червоні, блакитні та зелені тони. У 4-х видів домінує зелене забарвлення, у 2-х видів забарвлення жовте і синя, а решту 2 виду мають основний червоний колір. Дзьоб у цих папуг в основному чорний. Але деякі види мають кольорове підставу і чорну нижню частину.

Розмноження і тривалість життя

Красиві папуги утворюють пари на все життя. Гнізда влаштовують в дуплах дерев. Намагаються вибирати старі або вже загиблі дерева, а дупла часто розширюють, за допомогою свого дзьоба. Підстилку не роблять, тому що замість неї використовується деревна труха. Іноді гнізда робляться в ущелинах скель. Інкубаційний період триває 26-30 днів. У кладці налічуються 2-3 яйця. Вилупилися пташенята в гнізді сидять місяць, а потім стають на крило. Тривалість життя висока. Папуга ара в середньому живе 60 років. Окремі особини доживають в неволі до 70-75 років.

Поведінка та живлення

Ці птахи здатні розвивати в повітрі швидкість, рівну 60 км / ч. Поза періодом розмноження живуть зграями. Раціон харчування в основному складається з насіння і фруктів. Їхня дієта збігається з харчуванням деяких видів мавп. Токсичні сполуки окремих рослин папуги нейтралізують, поїдаючи глину. Так як птахи красиві, то їх охоче містять в домашніх умовах вже багато сотень років. Деякі фахівці вважають, що представники роду були одомашнені в той же час, що і кішки з собаками. У неволі красивих птахів містять в просторих вольєрах, годують зерновими сумішами, овочами та фруктами.

Посилання на основну публікацію