Пальмовий гриф

Являє собою пальмовий гриф хижого птаха, що відноситься до сімейства яструбині. Мешкає в Африці південніше Сахари від Гамбії до Кенії і на північному сході Африки в лісах і саванах поблизу водойм. В принципі, ці пернаті в основному живуть там, де росте олійна пальма. Хижаків можна побачити поряд з людським житлом і навіть поблизу готелів в туристичних районах. Прикладом тут може служити Гамбія.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла досягає 60-65 см з розмахом крил 150 см. Вага варіюється в межах від 1,3 до 1,8 кг. Основний колір оперення білий. Чорний колір спостерігається на крилах і на спині. Навколо очей є червоні плями. У молодих птахів оперення коричневе з чорними крилами до 3-4 років. Потім молодь набуває дорослий наряд. У польоті даний вид більше нагадує орла, ніж грифа. Самки більші за самців.

Розмноження

Гнізда будуються з гілок і палиць високо на деревах. Птахи до них дуже прив’язані і залишаються в довколишніх околицях протягом усього року. Самка відкладає одне яйце шоколадно-коричневого кольору. Інкубаційний період триває 4-6 тижнів. У насиживании беруть участь і самець, і самка. З’явилися на світ пташенята мають коричневе оперення. Молодь оперяються у віці 85-90 днів і починає самостійне життя.

Поведінка та живлення

Примітно те, що пальмовий гриф є одним з небагатьох птахів-хижаків, які регулярно їдять рослинну їжу. Їх раціон харчування на 58-65% складається з м’ясистої лушпиння плодів олійних пальм та інших фруктів. У молоді рослинна їжа складає до 92% раціону. Крім цього поїдаються і традиційна для хижаків їжа. Це риба, краби, птахи, рептилії, молюски, сарана, а також падаль. Іноді трапляються напади і на домашню птицю. Представники виду ведуть осілий спосіб життя і живуть весь час на одному і тому ж місці. У період розмноження гніздяться невеликими колоніями.

Чисельність

Чисельність даної популяції оцінюється як стабільна. З 2001 року вона тримається на одному і тому ж рівні. Це 240 тис. Дорослих особин. Однак слід зазначити, що в західних районах Африки пальмових грифів дуже мало, і вони знаходяться під загрозою зникнення. А ось що стосується інших регіонів жаркого континенту, то діапазон проживання хижих птахів розширюється разом з поширенням плантацій олійних пальм. Ніяких заходів по збереженню цих представників підродини грифових не приймається.

Посилання на основну публікацію