Осоїд

Відноситься птах осоїд до сімейства яструбині загону Сокілоподібні. Гніздиться на європейській і азіатській частині Євразії. У Європі зустрічається практично на всій території. Представники виду поширені в Іспанії, Франції, Італії, країнах Східної Європи. На півночі їх діапазон обмежений Великобританією і південними районами Скандинавії. У Великобританії основна концентрація птахів спостерігається в Нью-Форесті. Це південна Англія, найбільш багата лісами, пустками і пасовищами. В Азії ареал гніздування охоплює лісову територію Росії аж до Алтаю. Зимує птах в тропічній Африці. Це райони південніше Сахари аж до ПАР. Зустрічаються представники виду і на південному краю материка.

Зовнішній вигляд

Птах вважається великою. Довжина тіла досягає 52-60 см. Розмах крил становить 135-150 см. Самки трохи більші за самців. Хвіст довгий, голова маленька. На спині оперенье має темно-бурий колір. У черевній частині спостерігається чергування темних і світлих смуг. Махові пера мають світло-коричневий колір, розбавлений темними смугами. Закінчення у пір’я темні, майже чорні. Хвіст світлий з широкими темними смугами. Райдужна оболонка очей має жовтий колір. Лапи жовтого кольору з чорними кігтями. Дзьоб чорний. У самців голова з сіро-блакитним відтінком, у самій з коричневим. Літає птах швидко, володіє високою маневреністю.

Розмноження

Гніздо влаштовується на дереві біля лісової галявини. Від землі воно знаходиться на висоті 3-15 метрів. Кладка проходить у травні-червні. У ній зазвичай 2-3 яйця. Колір у них червонувато-коричневий. Інкубаційний період триває місяць. У насиживании беруть участь обидва батьки. Пташенята швидко ростуть. На крило стають у віці півтора місяців. На південь птиці спрямовуються в серпні-вересні, іноді відліт затягується до перших чисел жовтня.

Поведінка та живлення

Літає осоїд низько над землею. Стрибає з гілки на гілку, при цьому кожен раз ляскає крилами. Бавовна виходить гучний. Для птиці характерно, сидячи на гілці, схиляти голову то в один, то в інший бік. Харчування вузькоспеціалізоване. Це личинки ос, джмелів, бджіл. Пернатий хижак розриває лапами гніздо і добирається до бажаної здобичі. У зв’язку з особливістю раціону харчування оперенье на лобі складається з дуже щільних пір’я. Кігті зігнуті мало, так як служать в основному для розривання гнізд. З’їдаються та інші комахи. Це великі жуки і гусениці. З тваринної їжі птах ловить жаб, змій, гризунів, ящірок.

Чисельність

Чисельність виду низька. Райони гніздування сильно розріджені. Кількість птахів напряму пов’язують з наявністю комах. Якщо ос або бджіл багато, то і пернатий хижак збільшує своє число. Низька кількість осоїди буває після дощового літа, а в сприятливі роки вони активно гніздяться, виводять пташенят і загальна ситуація з популяцією поліпшується.

Посилання на основну публікацію