Морський леопард

Одним з найнебезпечніших, сильних і лютих хижаків Антарктики є морський леопард. Належить він до сімейства справжніх тюленів і мешкає у всіх антарктичних морях і Південному океані до кордону дрейфуючих льодів. Загальна кількість цього могутнього звіра налічує близько півмільйона особин. Його численність не кидається в очі, так як кровожерний тюлень не влаштовує колективних лежбищ на льоду, а воліє горде мовчазне самотність метушливому і різноголосому співтовариству.

Зовнішній вигляд

Своєю зовнішністю морський леопард не схожий на інших тюленів. Одне з найголовніших відмінностей – це його довге тонке і витончене тіло, що чимось нагадує зміїне. Голова кілька плескатої форми, паща має два ряди потужних зубів з іклами. У цієї тварини практично відсутня підшкірний жир, хоча вага дуже навіть пристойний. Самки важать 400 кг при довжині тіла 4 м, а самці, які дрібніше, мають масу тіла рівну 280 кг при його довжині в 3 метри.

Забарвлення шкури на голові, на спині і з боків темно-сіра. Черево майже біле, причому межа між різними забарвленнями різка. На голові і з боків є безліч темних плям. Саме завдяки їм, а також за свій люта вдача тюлень і отримав настільки примітне назву. Новонароджене має точно такий же колір шкури як і його батьки.

Розмноження і тривалість життя

Цей тюлень все життя живе один. Тільки молодь до досягнення статевої зрілості об’єднується в невеликі групи по 5-6 звірів. Парування відбувається в літні місяці прямо у воді. Ніяких попередніх шлюбних ігор і залицянь у морських леопардів не буває. Тобто звір геть позбавлений романтизму і все життя слід тільки раціональному розрахунком. Термін вагітності становить 11 місяців. Пологи відбуваються навесні й на початку літа прямо на льоду. На світ з’являється одне дитинча. Важить новонароджений 30 кг при зрості в півтора метра. Мати на протязі місяця вигодовує його молоком. На другому місяці дитинча йде у воду і починає самостійно добувати собі їжу. Статева зрілість у самок наступає в 3 роки, у самців в 4 роки. Тривалість життя у цих тварин становить 25 років.

Поведінка та живлення

Їсть морський леопард ракоподібних, не гребує головоногими і рибою. Крім цих морських мешканців він також поїдає тюленів і птахів, основну частку серед яких займають пінгвіни. На великих ластоногих нападає дуже рідко, а ось молодняк пожирає за милу душу. Нападає навіть на дитинчат морських слонів, хоча з дорослими самками і самцями іноді лежить поруч на прибережній гальці. У морських леопардів існує певна градація. Деякі з них полюють тільки на пінгвінів, інші ж віддають перевагу тюленів м’ясу.

Нападає цей хижак і на людину. Особливо якщо той необачно виявляється біля кромки льоду. Морський леопард має дуже гарною стрибучістю, а плаває також швидко як і косатка. Завдяки своїм довгим і сильним переднім плавникам, він розвиває у воді швидкість до 40 км / ч. Його улюблена тактика при полюванні: несподівано вистрибувати з води і хапати тюленя або іншу живність, що знаходиться біля краю крижини.

Він також переслідує жертву і на льоду, якщо тій вдається вирватися. Пірнає на глибину в 300 метрів, без повітря може спокійно обходитися 30 хвилин. Все життя звір проводить серед дрейфуючих льодів, але до берегів Антарктиди підпливає рідко, воліючи триматися у відкритому океані або в прибережних водах прилеглих островів.

Посилання на основну публікацію