Малинівка (зарянка)

Малинівка або зарянка відноситься до сімейства мухоловкових, загону Горобцеподібні. Поширена птах в західних районах Північної Африки, практично на всій території Європи, а в Азії аж до Західного Сибіру. У більш теплих районах свого ареалу пичуга веде осілий спосіб життя, в холодних влітку гніздиться, а восени мігрує західніше і південніше. З Сибіру, ​​Східної Європи та Скандинавії птахи летять в Західну Європу, Алжир і на Азорські острови. У місця гніздування повертаються в березні і вважаються ранніми весняними Птаха.

Зовнішній вигляд

У довжину птах досягає 12-14 см. Розмах крил становить 20-22 см. Вага рівна 16-22 м Дзьоб чорний, очі такого ж кольору. У самців і самок оперенье за ​​кольором аналогічне, але самці кілька яскравіше. Зверху оперенье буроватое з оливковою відтінком. Черево біле, горло, груди і передня частина голови яскраво-руді. З боків шиї і грудей оперенье сіро-блакитне. Кінцівки і лапи мають коричневий колір. У молодих птахів оперенье складається з коричневих і білих тонів з помаранчевими плямами. По землі пичуга пересувається стрибками.

Розмноження і тривалість життя

У місцях гніздування спочатку з’являються самці і визначаються з гніздовими ділянками, які ревниво охороняють від конкурентів. Самки прилітають пізніше і відразу ж починають будувати гнізда. Влаштовується гніздо на землі в кущах або низько над землею в пнях, тріщинах дерев. Робиться воно з сухого листя і стебел трави, вистилається стеблинками, мохом. Лоток у висоту досягає 5 см, завширшки 7 см.

У кладці налічується 5-7 яєць. Інкубаційний період триває 2 тижні. Насиджує яйця тільки самка. Вилупилися пташенята голі, покриті чорною шкірою. У гнізді вони сидять 15 днів. Потім стають на крило, але ще близько 10 днів тримаються біля батьків. За сезон самка робить 2, а іноді і 3 кладки. Смертність серед пташенят надзвичайно висока. Але якщо зарянка виживає в перший рік життя, то може прожити до 12 років. Середня ж тривалість життя у цих птахів складає 2 роки, але це з урахуванням загибелі пташенят.

Поведінка та живлення

Активна вільшанка в денний час. Іноді її можна побачити в місячні ночі або в нічний час поблизу штучного світла. Людей птах зовсім не боїться. Часто наближається до садівникам, які копають грунт, і видивляється дощових черв’яків. Самці надзвичайно агресивні по відношенню один до одного. Пов’язано це з охороною своїй території. Трапляються справжні поєдинки, які можуть призвести до смерті. У таких боях гине до 10% самців.

Співають пташки найчастіше у вечірній, а іноді і в нічний час. У період розмноження вокалом займаються самці. А взимку співають і самці, і самки. Раціон харчування складається з хробаків, молюсків, павуків, багатоніжок, жуків. Все це видобувається на землі. З рослинної їжі поїдаються фрукти, ягоди, насіння, суміші, які люди готують птахам на спеціальних столах. З ягід перевага віддається бузині, горобині, ожині і смородині.

Зарянок в кінці XIX століття намагалися розвести в Новій Зеландії та Австралії. Але ця спроба успіхом не увінчалася. Те ж саме відбулося і в Північній Америці. На початку XX століття вільшанку привезли в Лонг-Айленд, штат Орегон і Британську Колумбію. Але представникам виду Новий Світ не сподобався. На цих землях пташки так і не освоїлися.

Посилання на основну публікацію