Ластівка

Ластівки утворюють сімейство, що входить до загін Горобцеподібні. Сімейство дуже численне. У ньому налічується 75 видів. Всі ці птахи мають характерну особливість. Вони ловлять комах на льоту. Тіла у них витончені з довгими і вузькими крилами. Дзьоб зовсім короткий, але здатний широко розкриватися. Пташки ці мігрують залежно від пір року. Гніздяться в одних місцях, а зимують в інших.

Ми розглянемо сімейство на прикладі сільської ластівки. Гніздиться вона на всій території Росії за винятком холодних північних районів. Мешкає також у Китаї, Середній Азії, Європі та Північній Америці, крім полярних районів Канади. Немає її також на Алясці і в Гренландії. Взимку птах переміщається в Південну Америку, Центральну і Південну Африку, а також летить в Індію, Індонезію і північні райони Австралії. Ось така вона мандрівниця.

Зовнішній вигляд

Сільська ластівка – птах зовсім невелика. Довжина її тіла досягає 17-19 см. Розмах крил становить 32-35 см. Вага коливається в межах 16-22 грам. Оперенье зверху темно-синє, знизу має брудно-білий колір. Лоб рудуватий. Точно такий же відтінок має і горло. Під ним, у верхній частині грудей, проходить темно-синя смуга. Хвіст посередині має глибокий виріз. Самки від самців практично нічим не відрізняються. Тільки хвіст у них коротший, і його внутрішня сторона блідіше.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний період у птахів припадає на травень-серпень. За цей час самка робить 2 кладки. Пари, як правило, утворюються на кілька років. Слабка стать віддають перевагу самцям з більш довгими хвостами. При цьому виводки виходять вдалими. Але шлюбні зв’язки на 1 сезон також не рідкість. Ті ж самці, які не можуть знайти собі супутниць, прибиваються до вже сформованим парам. Вони беруть участь у будівництві та охороні гнізда, допомагають насиджувати яйця і навіть можуть виконувати шлюбні функції. Таким чином, спостерігається полігамія у відносинах деяких сімейних пар.

Гніздо сільська ластівка влаштовує звичайно усередині якихось будівель. Це може бути сарай, конюшня, навіс. Іноді птахи гніздяться під мостами і причалами. Звідси і пішла відповідну назву виду. Саме гніздо ліпиться з глини і грязі, яку птах по шматочках носить у дзьобі до місця будівництва. Скріплюється воно травою, маленькими гілочками, пір’ям і виходить чашеобразной форми. Усередині вистилається травою і пір’ям.

Нерідко представники виду гніздяться колоніями. При цьому кожна пара відводить собі територію не менш 4-8 кв. метрів. У кладці від 3 до 7 яєць. Інкубаційний період триває 2 тижні, іноді трохи більше. У гнізді пташенята знаходяться 3 тижні. Потім стають на крило.

Батьки підгодовують їх ще пару тижнів, а потім молодь починає самостійне життя. Статева зрілість настає наступної весни. Максимальна тривалість життя становить 11 років. Але живе ластівка, як правило, року 4, іноді більше. Смертність в перший рік життя становить 70-80%. У наступні роки досягає 40-50%. У цієї пташки занадто багато ворогів: і наземних, і крилатих.

Поведінка та живлення

Літає ластівка не надто швидко. Її звичайна швидкість становить 5-10 км / ч. Але птах дуже маневрена, оскільки їй необхідно ловити комах в повітрі. Зазвичай пичуга летить на висоті 7-9 метрів над землею або водою. Часто супроводжує тварин і сільськогосподарську техніку. Основний раціон харчування складається з мух, жуків, бабок, цвіркунів, коників.

На час гніздування полюють птахи зазвичай парами, а в інший час літають зграями. Причому зграї іноді налічують тисячі особин. П’ють воду, ковзаючи над річковий поверхнею. При цьому широко розкривають дзьоб, і рідина потрапляє в горло. Купаються, занурюючись на мить у воду, під час польоту. Спосіб життя денний.

Чисельність

Чисельність становить кілька десятків мільйонів особин і тримається на стабільному рівні. Тому даний вигляд не внесений ні в які червоні списки. Птах приносить велику користь природі, очищаючи лісові масиви від шкідливих комах. З людьми відносини нормальні. Людина дає пернатим можливість будувати гнізда поблизу своїх жител, а ті оберігають його сади від шкідників. Так що відносини будуються на взаємовигідній основі.

Посилання на основну публікацію