Коноплянка

Коноплянка – дрібна птах з довгим хвостом. Мешкає в Європі, Західній Азії і Північній Африці. Зустріти її можна на лісових галявинах, в парках і садах. Воліє відкриту рівнинну місцевість, на якій рідко ростуть дерева і чагарники. Ця пичуга любить морське узбережжя, але нерідко її можна побачити в сотнях кілометрів від берега. Зустрічається вона і в гористій місцевості. Даний вид відноситься до перелітним. Лише мешканці південних районів ведуть осілий спосіб життя або кочують у межах невеликого ареалу.

Зовнішній вигляд

Тіло в довжину досягає 14-16 см. Розмах крил варіюється в межах від 23 до 26 см. Маса тіла становить 20-22 р Дзьоб має конічну форму. У довжину він короткий, а колір у нього сірий. Хвіст чорний з білими облямівками. Голова сіра з червоною плямою на лобі. На горлі є біла смужка. У самців оперенье на грудях червоне. Верхня частина тіла буро-каштанова. Черево жовтувато-коричневе. У самок і молодих птахів у оперенье відсутній червоний колір. Замість нього присутні світло-сірі тони. Кінцівки довгі бурого кольору. Пальці на лапах тонкі і закінчуються гострими кігтями. Махові пера на крилах чорні і окантовані білою облямівкою.

Розмноження і тривалість життя

Гніздовий період починається в квітні, а закінчується в серпні. За цей час самка робить 2 кладки. У кожній міститься від 4 до 7 яєць. Гніздо зазвичай влаштовується в густому чагарнику на висоті 1,5-3,5 метра від землі. Його будівництвом займається самка. Сплітається воно з сухої трави, моху, павутини і лишайника. Дно вистилається вовною, пір’ям і пухом. Форма у гнізда чашевидних.

Інкубаційний період триває 2 тижні. Насиджує яйця тільки самка, а самець годує її. Вилупилися пташенята покриті пухом темно-сірого кольору. Батьки їх вигодовують протягом 2-х тижнів. Потім молоді птахи стають на крило, а самець ще якийсь час їх підгодовує. Самка ж готує гніздо під нову кладку. Другий виводок стає на крило на початку серпня. Молодь об’єднується в зграї. Ті деякий час тримаються біля місць гніздування. У дикій природі коноплянка в середньому живе 3-4 роки. У неволі тривалість життя становить 10-12 років.

Поведінка та живлення

У період гніздування птахи живуть парами, а в інший час об’єднуються в невеликі зграї. Літають пташки швидко. Спів являє собою трелі, щебетання, свист, тріск. Всі ці різноманітні звуки слідують один за одним. Для людського вуха вони приємні. Відліт в теплі краї починається в середині вересня і триває аж до середини жовтня.

Харчування проходить в основному на землі. Коноплянки їдять насіння хрестоцвітних, будяка, кульбаби, глоду, берези. Комахи становлять незначну частину їх раціону. Що стосується чисельності виду, то вона за останні 40 років скоротилася на 62%. Пов’язано це зі зменшенням природного середовища існування і хімікатами, які застосовуються для боротьби з бур’янами. У деяких країнах птах включена в списки охоронюваних видів.

Посилання на основну публікацію