Кондор

Відноситься кондор до сімейства американських грифів. Мешкає в Андах. Це західне узбережжя Південної Америки аж до мису Горн. Птах велика, а в західній півкулі їй немає рівних за розмірами. З урахуванням середовища проживання даний вид називають «Андским». Існує ще каліфорнійський вигляд, але він живе в Північній Америці, а чисельність його незначна. Один час вона доходила до 27 особин. На сьогоднішній день в заповідниках Каліфорнії і Арізони живе 127 цих птахів. Така кількість навіть складно назвати населенням, але будемо сподіватися, що чисельність цього виду з роками збільшиться.

Зовнішній вигляд

Мешканець Південної Америки на 7 см коротше свого каліфорнійського побратима, але зате у нього більше розмах крил. Ця величина у мешканця Анд коливається в межах від 270 до 320 см. Вага самців досягає 11-15 кг, а самок 8-11 кг. Тобто сильна половина крупніше прекрасної статі. Довжина тулуба дорівнює 100-130 см. Хвіст у довжину дорівнює 35-38 см. Довжина лап складає 11-13 см. Крило досягає в довжину 80-90 см. Дзьоб потужний і має гачкоподібне форму. Кінець у нього сильно загнутий, колір світлий.

Голова має кілька приплющену форму. Пір’я на ній немає. У самців є м’ясистий гребінь. На голій шиї добре проглядаються складки. Оперенье в основному чорне. Знизу шию оточують біле пір’я. Візуально вони нагадують пухнастий комір. Крила зверху окантовані довгими білими пір’ям. Оперенье молодих птахів світло-коричневе. Голова і шия мають більш темні тони, ніж у дорослих пернатих. А галявина внизу шиї не біла, а коричнева.

Розмноження і тривалість життя

Пари у цих птахів формуються на все життя. Період гніздування припадає на лютий-березень. Яйця самка відкладає 1 раз на 2 роки. Гніздо влаштовується високо в горах на скелястих виступах. Висота при цьому може досягати і 4, і 5000 над рівнем моря. Ніякого споруди андський кондор не робить. На голе каміння укладаються гілки, і на них відкладаються яйця. Іноді яйце укладається просто в ущелину між камінням. У кладці налічується 1 або 2 яйця.

Інкубаційний період триває близько 2-х місяців. У насиживании беруть участь обидва батьки. Якщо яйце з якихось причин втрачається, то самка відкладає інше яйце. Пташенята покриті сірим пухом. Годування триває 6 місяців. Тільки по закінченню цього періоду молодь стає на крило, але живе разом з батьками ще 2 роки. Статеве дозрівання у цих птахів настає у віці 5 років.

У дикій природі кондор живе до 50 років. Вважається, що це сама довгоживуча птах на планеті. Був випадок, коли самка померла, проживши в неволі 71 рік. При цьому точний вік був невідомий, оскільки її вже зловили дорослим птахом. Інший представник виду все життя прожив у зоопарку і помер у віці 79 років. Є припущення, що цей мешканець Південної Америки може дожити до 100 років.

Поведінка та живлення

Цей птах може годинами парити в повітрі, практично не роблячи жодного помаху крилами. Вона вміло використовує повітряні потоки і зберігає велику кількість енергії. Відпочивати любить на високій стрімкій скелі, з якою легко злетіти. Із землі злітає важко і з розгоном. Живе, як правило, в групах. Це самець з самкою і молоді птахи. У таких соціальних утвореннях підтримується сувора ієрархія.

Харчується даний вид падлом. Причому перевага віддається великим копитним тваринам. З’являються пернаті хижаки і на морському узбережжі. Тут вони поїдають трупи морських ссавців і риб, які викидає на берег океан. Прибережні води навіть більш кращі, так як їжі в них завжди більше. Але поряд з трупами тварин кондори поїдають яйця інших птахів і пташенят. Так що даний вид аж ніяк не нешкідливий.

Видобуток хижак видивляється з висоти. Часто спостерігає за поведінкою інших птахів, що харчуються падлом. Годується завжди на тому місці, де знаходиться видобуток. Переносити її в лапах не може, так як вони не пристосовані для цього. Без їжі може обходитися протягом декількох днів, зате потім за раз з’їдає велику кількість м’яса і іноді насилу піднімається в повітря. Кондор є санітаром природи, знищуючи падаль і запобігаючи поширенню інфекцій. Чисельність популяції низька. Даний вид занесений в Червону книгу.

Посилання на основну публікацію