Колпиця

Відноситься колпиця до загону лелекоподібні. Утворює рід, в якому є тільки 1 вид з 3 підвидами. Ареал гніздування поширюється від Великобританії та Іспанії на заході до Японії. Гніздяться пернаті також у Північній Африці. У Європі ізольовані колонії зустрічаються в Іспанії, Нідерландах, Австрії, Угорщини та Греції. Є колонії в дельті Волги. Період гніздування триває з квітня по вересень. Зимують птиці в Середземномор’ї і районах тропічної Африки. Ті пернаті, які гніздяться в Азії, перечікують зиму в Індії.

Живуть представники виду біля лагун, дрібних озер і мілин. Їм обов’язково потрібен водойма з мулистим дном. Чисельність популяції низька. В даний час птахів намагаються розводити в Європі. Приміром, у Великобританії цей вид зник в XVII столітті, а зараз відновлюється в Норфолку на сході Англії.

Зовнішній вигляд

Оперення у птахів біле. Ноги темні, дзьоб чорний з жовтим кінчиком. Кінчики крил мають чорний колір. У шлюбний період передня частина шиї набуває яскраво-жовтий колір. В інший час колір блідо-жовтий. У самок він ледь помітний, у самців видно чітко. На голові є хохол блідо-жовтого кольору. Якщо птах схвильована, то він піднімається вертикально. Характерна форма дзьоба. Він широкий, а на кінці розширюється ще більше і нагадує собою ложку. У молодих птахів до року він не чорний, а рожевий. Довжина тіла досягає 1 метра при вазі 1,5-2 кг. Розмах крил становить 1,3-1,45 метра. Даний вид дуже мовчазний. Його майже не чути навіть у колоніях. Дорослі птахи видають тихі хрюкаючі звуки. А пташенята, що просять корм, стрекочуть, як коники.

Розмноження

Гніздяться птахи на землі в очеретах, на деревах або на кущах колоніями. З урахуванням чисельності колонії нечисленні. Зазвичай в них налічується від кількох до 80 пар. Поруч можуть гніздитися інші види птахів. Приміром, чаплі. Обов’язковою умовою є наявність поруч води. Гнізда ніколи не бувають вище 4-5 метрів від землі. Знаходяться вони так близько один від одного, що виходить, практично, суцільна платформа. Будівництвом гнізда займаються спільно самець і самка. Будується воно з палиць, гілок та іншої рослинності.

У кладці налічується від 3 до 5 яєць. Інкубаційний період триває 23-25 ​​днів. У пташенят дзьоб товстий, рожевий і м’який. Характерну форму він набуває через півтора місяці після народження. З урахуванням того, що гнізда розташовані тісно, ​​пташенята змішуються, і батьки годують всіх підряд. При цьому малюк засовує дзьоб дорослій птиці в глотку, і поглинають відригнути їжу. На крило молоде покоління стає у віці 2-х місяців.

Поведінка та живлення

Раціон харчування складається з комах, молюсків, черв’яків, ракоподібних, жаб, пуголовків і дрібної риби довжиною до 15 см. Під час годівлі колпиця занурюють дзьоб у воду, і прочиняє його. Птах рухає їм з боку в бік і захоплює обитающую у воді живність. Годуються пернаті зграями. При цьому вони шикуються в лінію і повільно рухаються в одну сторону.

Весь корм шукається на мілководді, де глибина не перевищує 20-30 см. Дзьоб ковзає по поверхні мулу і вишукує ховаються в ньому дрібних тварин. Це пуголовки, жаби, рачки. Рослини також поїдаються, але вони, як правило, потрапляють в шлунок разом з тваринами. Найбільша активність у цих пернатих проявляється в ранкові та вечірні години. Мігрують колпіци зграями, в яких налічується близько 100 особин. Летять або клином, або косою лінією. Положення з чисельністю важкий. Повсюдно спостерігається скорочення унікальною популяції.

Посилання на основну публікацію