Койот

Відноситься койот до роду вовків. Утворює вид, що мешкає в Північній і Центральній Америці. На півночі ареал проживання обмежується Аляскою, а на півдні Панамою. Представники виду підрозділяються на 19 підвидів. 16 з них мешкають в Мексиці, Канаді та США. 3 підвиди живуть на території Центральної Америки. Ці псові займають в Новому Світі ту ж екологічну нішу, що і шакали в Африці і Євразії. Вони дрібніші і слабкіше вовків, але більш пристосовані до життя поряд з людиною.

Примітно те, що койоти розширювали свій ареал проживання одночасно з людьми. Вони слідували за першовідкривачами і швидко облаштовувалися на нових територіях. Спочатку вони жили в центральних і південних районах Північної Америки, а тепер мешкають на всьому величезному материку. Пішло у хижаків на це 150 років. Яке ще тварина може похвалитися подібними досягненнями?

Зовнішній вигляд

Довжина тіла хижака становить 76-96 см без хвоста. Довжина хвоста дорівнює 30-40 см. Висота в загривку досягає 55-65 см. Маса коливається в межах від 7 до 20 кг. Мешканці північних широт крупніше південних побратимів. Найкрупніший спійманий северянин важив 33 кг при довжині тіла 1,75 метра. Це відповідає параметрам сірих вовків. Вуха у маленького хижака стоячі, хвіст пухнастий. Вуха по відношенню до розмірів голови пропорційні, а ноги відносно невеликі по відношенню до розмірів тіла.

Хутро довгий. Його основний колір варіюється від сірувато-коричневого до жовтувато-сірого. Горло і черево світліші. Передні кінцівки, лапи, морда з боків мають червонувато-коричневий колір. Задні кінцівки трохи світліше передніх. У задній частині тулуба підшерсток темно-жовтий, а остьові волосся довге з чорними кінчиками. Вони утворюють на спині чорну смугу, на плечах спостерігається темний хрест. Кінчик хвоста завжди чорний. Морда витягнута і загострена. Звірі, що живуть у пустелях, мають світло-коричневе хутро, а мешканці гористій місцевості темний.

Розмноження і тривалість життя

Ці маленькі хижаки живуть парами. Утворюються вони на все життя. Трапляються звірі, провідні одиночний спосіб життя. Якщо на якійсь ділянці території койотів дуже багато, а їжі вдосталь, то ці представники псових об’єднуються в невеликі зграї. Налічується в них зазвичай 5-7 особин. Це самець з самкою і молодняк з минулого року. Звірі ніколи не проявляють агресію по відношенню один до одного. Вони миролюбні і поступливі.

Період спарювання проходить протягом 2-5 днів. Це з кінця січня по перші числа березня. Вагітність триває 2 місяці. У посліді від 5 до 19 цуценят. Найчастіше їх буває 6. Але де великий послід, там завжди і висока смертність. До року доживають лише 30% дитинчат. Решта гинуть з різних причин. Народжує самка в лігві. Ним може бути печера, кинута лисяча або борсуча нора, дупло в поваленому дереві або ущелина в скелях. Крім цього є інші житла. У них виводок переноситься в разі небезпеки.

Новонароджені важать 250 грам. Вони сліпі й безпомічні, але швидко ростуть. Очі відкриваються на 10 день після народження. Через 3 тижні малюки починають виходити з нори, а молочну годівлю триває всього 35 днів. Батьки годують молодняк, отригівая цуценятам в рот їжу. Молоді самці залишають батьків у віці від 6 до 9 місяців. Самки залишаються до тих пір, поки не знайдуть собі пару. Статева зрілість настає у віці 12 місяців. У дикій природі койот живе приблизно 10 років. У неволі він може прожити 17-18 років.

Буває, що представники виду схрещуються з домашніми собаками. Трапляється це найчастіше в Техасі та Оклахомі. Там дуже багато койотів через сприятливих погодних умов. Отриманий гібрид носить назву койдог. Він представляє набагато більшу загрозу для худоби, ніж чистокровні тварину. До того ж койдогі розмножуються круглий рік на відміну від чистокровних диких родичів. В 4-му поколінні у цих тварин починаються генетичні захворювання, тобто вони не життєздатні.

Поведінка та живлення

Маленькі хижаки уникають лісів. Живуть вони на рівнинній місцевості в преріях і пустелях. Їх можна зустріти на околицях великих міст. Спосіб життя ведуть сутінковий, але частенько полюють і в денний час. Ці псові риють собі нори, хоча в той же час із задоволенням займають і чужі нори. Територія навколо лігва зазвичай становить 19 км у діаметрі. Пересуваються звірі за фіксованими стежках. Свою територію мітять сечею. У тих районах, де немає вовків, ці хижаки процвітають і швидко збільшують свою чисельність. Звір хоч і невеликий, але може здійснювати стрибки, довжина яких доходить до 3-4 метрів. Може бігти довгий час зі швидкістю 40 км / ч. На коротких дистанціях розвиває швидкість 65 км / ч.

Раціон харчування найрізноманітніший і залежить від регіону проживання. У нього входять полівки, миші, щура, ховрахи, птиці, їх яйця і пташенята. З’їдаються змії, ящірки, комахи. Йде полювання на оленів, але для цього тварини об’єднуються в зграї. У голодні часи настає черга падали. У літній та осінній період в раціон харчування входять фрукти і овочі. У передмістях міст здобиччю можуть стати кішки і дрібні собаки. Зафіксований випадок, коли койот зжер домашню собачку, яку вела на повідку господиня. Але таке трапляється лише в тих випадках, коли чисельність щурів зменшується.

Вороги

Ворогами маленького, але грізного хижака є пума і вовк. Виникають постійні конфлікти з рудою лисицею, так як вона є основним харчовим конкурентом. Що стосується людей, то в наші дні вони більше страждають від цих представників псових, ніж ті від них. Хижаки зовсім не бояться людини, так як той перестав їх переслідувати. У результаті цього почали фіксуватися нападу на бігунів, велосипедистів, маленьких дітей. Все це відбувається в межах міст. У Південній Каліфорнії зафіксовано 48 нападів за період з 2003 по 2008 роки. Всього ж по США за цей період часу таких нападів налічується 160. Так що надмірна любов до койотів аж ніяк не взаємна. Дикі звірі повинні жити в дикій природі, а поруч з людиною їм робити нічого.

Посилання на основну публікацію