Клинтух

Клинтух – птах, що входить в рід голуби. Мешкає в лісових і лісостепових зонах Європи та Азії. Це, практично, вся Європа, за винятком Скандинавії і північних районів Росії, середня смуга Уралу, Західного Сибіру, ​​Передня і Середня Азія, Західний Китай. Пічуга також зустрічається в північно-західній частині Африки поблизу середземноморського узбережжя. У західній частині ареалу осілий. У холодних східних районах перелітний. Зі Східної Європи та Сибіру мігрує в Іспанію, на південь Франції і на південь Чорного моря. У місцях гніздування починає з’являтися з середини березня. Відліт в теплі краї починається в останній декаді серпня.

Зовнішній вигляд

Серед представників роду цей голуб не може похвалитися великими розмірами. Довжина його тіла дорівнює 32-34 см. Вага становить 290-370 грам. Розмах крил доходить до 70 см. Оперення блакитно-сизе. Шия з зеленуватим відтінком. Ніяких білих плям і широких смуг на шиї, спині і крилах немає. Окрасою оперенья можна назвати монотонним. Верхня частина тулуба практично така ж темна, як і нижня. Дзьоб у підстави має червоний колір, а кінчик у нього жовтий. Восковица біла, кінцівки червоного кольору.

Самки майже нічим зовні не відрізняються від самців. Хіба що оперенье у них більш тьмяне. Молоді клинтух відрізняються від дорослих птахів буруватим відтінком пір’я. Вид має 2 підвиду. Один мешкає на заході ареалу, другий на сході. Птахи зі сходу мають більш світле оперенье.

Розмноження і тривалість життя

Розмноження триває з весни до осені. За сезон самка зазвичай робить 2 кладки. У кожній з них налічується по 2 яйця. Дуже рідко буває 1 яйце. Гнізда робляться в дуплах дерев, в поглибленнях на обривистих річкових берегах, серед коріння дерев. Будується гніздо недбало. У купу звалюються трава, сучки, а в середині робиться поглиблення. В окремих випадках птиці взагалі не роблять ніяких куп, а яйця відкладаються прямо на дно дупла.

Інкубаційний період триває 2 з половиною тижні. насиджують яйця і самець, і самка. Пташенята з’являються на світ абсолютно безпорадними і сліпими. Їх спочатку годують спеціальної поживною сумішшю, яка виробляється в зобу батьків (пташине молочко), а потім молодняк переходить на рослинну їжу. На крило пташенята стають через 3-4 тижні після народження. У дикій природі клинтух живе в середньому 3 роки. Максимальна тривалість життя становить 13 років. Але стільки голуб може прожити тільки в неволі.

Поведінка та живлення

Живуть представники виду в світлих лісах. Воліють, щоб поряд з лісовим масивом знаходилися луки, поля, степи. Велике значення має наявність старих дерев з дуплами. Заради цього птахи навіть іноді влаштовуються в міських парках. Але до людей ці голуби ставляться насторожено. Їх неможливо зустріти на міських площах мирно гуляють поруч зі поспішають перехожими. Живуть вони в дикій природі і навіть забираються на висоту до 2000 метрів над рівнем моря.

Основний раціон харчування складається з рослинної їжі. Ці різні трави, насіння, горіхи, жолуді, зерна, ягоди, квіти. У весняний період також поїдаються комахи. Харчування у клинтуха проходить на землі. Поза періодом розмноження ці голуби об’єднуються в зграї. Чисельність даного виду тримається на стабільному рівні. Знищення йому не загрожує.

Посилання на основну публікацію