Казуари

Казуари – великі нелітаючі птахи, які живуть в тропічних лісах Нової Гвінеї, на прилеглих островах і на північному сході Австралії. В даний час існують 3 збережених виду. Це шлемоносний або південний казуар, що мешкає на півдні Нової Гвінеї, в Австралії і на острові Ару. Живе в низинах. Казуар-Мундук або казуар Беннетта мешкає в Новій Гвінеї та Нової Британії в гірській місцевості. І третій вид називається оранжевошейний або північний казуар. Він знайдений в північній і західній Новій Гвінеї. Живе в низинах.

Зовнішній вигляд

Ці птахи погано вивчені, оскільки вони відразу ж ховаються в лісі, якщо поблизу з’являються люди. Найбільш добре вивчені ті представники роду, які живуть на півдні Нової Гвінеї. Самки більші за самців. Висота дорослих птахів досягає 1,5-1,8 м. Деякі самки доростають до 2 м при вазі 58 кг. У всіх трьох видів на голові спостерігається роговий виріст. Його ще називають «шоломом». На голові і шиї пір’я відсутні.

Колір оперення чорний. Крила рудиментарні. Є редуковані махові пера, схожі на голки. На кожному крилі знаходиться кіготь. Хвостових пір’їн немає. Самки пофарбовані яскравіше, а рогові вирости у них більше, ніж у самців. У молодих птахів оперення коричневе. На ногах по 3 пальці, які закінчуються гострими кігтями. При бігу птиці розвивають швидкість, рівну 49 км / ч. Висота стрибків становить 1,5 м. Вони прекрасно плавають і здатні перепливати ріки й озера.

Розмноження і тривалість життя

Сезон розмноження починається або в травні, або в червні. Самка відкладає від 3 до 8 великих зелених яєць. Довжина яйця становить від 9 до 14 см при вазі 600 р Гніздо робить самець з гілок і трави, насиджує яйця теж він. Інкубаційний період триває 50-52 дня. Пташенята світло-коричневі з темними смугами. З батьком вони залишаються протягом 9 місяців. У 6 місяців набувають одноколірну коричневе забарвлення. В цей же час у них формується роговий виріст. Доросле оперення набувають на 2-му році життя. Статевозрілими стають на 3 роки. Тривалість життя в дикій природі невідома. У неволі казуари живуть від 20 до 40 років.

Поведінка та живлення

Поза періодом розмноження ці птахи ведуть одиночний спосіб життя. Мешкають в лісі, територіальні. У кожного самця є територія до 7 кв. км. Території самок перетинаються з територіями самців. Активні представники роду рано вранці та пізно ввечері. Днем відпочивають, вночі проявляють слабку активність. Їжу добувають в густій ​​рослинності, при цьому переміщаються по одним і тим же маршрутам. Зафіксовано напад казуар на людей, але тільки з метою самозахисту та захисту пташенят. Птах обороняється сильними ногами. При цьому гострі кігті можуть завдати дуже важкі травми.

Раціон харчування складається з рослинної і тваринної їжі. З’їдаються фрукти, дикий виноград, насіння, квіти, гриби, равлики, комахи, жаби, птахи, риби, гризуни, падаль. Там, де плоди опадають з дерев, постійно годуються казуари. Плоди проковтують цілком. Це стосується і бананів, і яблук. Представники роду, поїдаючи опалі плоди, поширюють насіння по території джунглів через екскременти. Воду п’ють регулярно. Вона завжди є в достатній кількості в районах їх природного проживання. У сухих областях ця популяція не живе.

Відносини з людиною

У тваринному світі у цих птахів ворогів немає. Людина здавна використовував м’ясо і пір’я казуар. На сьогоднішній день популяція, яка живе в Австралії налічує 2 тис. Особин. У Новій Гвінеї живе приблизно 10 тис. Особин. Але чисельність повільно знижується в результаті втрати природного середовища існування. Представники роду вважаються одними з найнебезпечніших птахів у світі, оскільки здатні завдати людині смертельні рани.

Посилання на основну публікацію