Карликовий кит

Цей вид належить до підряду вусатих китів. Він самий маловивчений серед своїх побратимів. Назву свою карликовий кит носить по праву. Максимальна довжина самок не буває більше 6,45 метра. Саме такі габарити були у тварини, що потрапив на мілину біля острова Тасманія. Максимальна довжина самця, також опинився на мілині, становила 6,1 метра. Звичайна довжина самок не перевищує 6,2 метра при вазі 3,2 тонни. Самці мають стандартну довжину в 5,5 метрів, важать вони 2,9 тонни.

Окрасою тіла кита зверху темно-сірий, іноді чорний. Черево світло-сіре. Нерідко його розбавляє поздовжня біла смуга. Китовий вус кремового кольору, а ясна білі. Всього в пащі більше 400 пластин. Довжина кожної доходить до 70 см, а ширина до 14 см. Спинний плавець серповидної форми. Він зрушать до задньої частини тулуба і у висоту досягає чверті метра. Бічні плавці короткі і вузькі. Вони набагато темніше черева і контрастно виділяються на тілі тварини. Хвіст широкий і сильний. Зверху він темний, а знизу світлий. Краї у нього чорні.

Мешкає карликовий кит тільки в Південному океані. При цьому комфортно почуває себе при температурі води від 5 до 20 градусів за Цельсієм. Тварина можна зустріти у водах Південної Австралії та Нової Зеландії. Велика група китів постійно живе біля острова Тасманія. Не цурається ссавець вод Південної Африки та Америки. Його можна зустріти поблизу берегів Аргентини і Чилі. Жителі Африки бачать його лише біля узбережжя ПАР і Намібії. Води Мадагаскару цей малюк чомусь ігнорує.

На півдні кит добирається до кромки дрейфуючих льодів. Тобто він є завсідником антарктичних вод. Харчується ракоподібними і безхребетними. Глибина занурення невідома. Під водою зазвичай знаходиться 3-4 хвилини. Потім спливає, відпочиває на поверхні і знову занурюється в морську безодню. Плаває, вигинаючись усім тілом, і нагадує при цьому величезну рибу.

Новонароджене досягає в довжину 2 метра. Молочне годування продовжується 6 місяців. При цьому малюк доростає до 3,5 метрів. Молоде покоління зазвичай тримається поблизу берегів. Статеве дозрівання наступає при довжині тіла в 5 метрів. Скільки при цьому киту років – невідомо. Про тривалість життя також немає ніякої інформації. Орієнтовно стверджується, що даний вид живе близько 50 років.

Живуть кити невеликими групами. Нараховують вони 8-10 особин. Плавають представники цього виду повільно. Мабуть великі швидкості – це не їх коник. Досить часто карликових китів можна зустріти в одній компанії з малими смугастика і сейваламі. Але на відміну від своїх родичів малюкам пощастило. Їх практично не торкнулася китобійний промисел. Незважаючи на це, дана популяція зустрічається в океанських водах дуже рідко, а чисельність її невідома.

У наші дні даний вид знаходиться під захистом Конвенції про збереження мігруючих видів тварин. Малюків також охороняє Меморандум щодо збереження китоподібних. Так що в правовому відношенні ці тварини захищені з усіх боків. У океанських же водах головним ворогом є косатка. Втім, втрата від зубів хижого дельфіна ніколи не був значний.

Цілі види в усі часи знищував тільки людина. Але в останні десятиліття хижацького винищення морських ссавців прийшов кінець. Це безсумнівно радує і вселяє оптимізм. Адже нинішні покоління людей повинні залишити нащадкам планету точно такий же, який вони отримали її від своїх дідів і прадідів.

Посилання на основну публікацію