Канарейка (канарський канарковий в’юрок)

Канарейка або канарський канарковий в’юрок відноситься до сімейства в’юркові. Птах ця є споконвічним мешканцем Канарських і Азорських островів. Чисельність представників виду на Канарських островах оцінюється в 90 тис. Пар. На Азорських островах живе 60 тис. Пар. Є також пернаті на Мадейрі. Там їх чисельність складає 5 тис. Пар. Цих птахів розводили на Гавайських островах, але вони вимерли. Аналогічна спроба була і на Бермудах. Туди пернатих завезли в 1930 році, але до середини 60-х років вони всі загинули. В даний час представників виду можна зустріти в Пуерто-Ріко. Але невідомо, як складеться доля цих птахів.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла варіюється в межах від 10 до 14 см. Розмах крил становить 20-23 см. Вага варіюється в межах від 9 до 24 м Середня маса дорівнює 15 р У самця верх тіла сіро-зелений з темними поздовжніми штрихами. Верх голови жовто-зелений. Такий же колір на горлі. Нижня частина грудей жовта. Черево білого кольору. Подхвостье білувате з темними смугами з боків. У самки в оперенье переважають буро-сірі відтінки, розбавлені темними рисками. В цілому вона виглядає блідіше, ніж самець. Молоді птахи мають коричневе оперенье з темними прожилками.

Розмноження

До будівництва гнізда пара приступає у весняний період. Влаштовується гніздо на висоті 3-4 метрів від землі на дереві. Воно добре маскується між листя. Робиться з гілок, листя і моху. Усередині вистилається пір’ям і волоссям. На Канарських островах яйця відкладаються з березня по липень з піком у квітні місяці. На Азорських островах з березня по липень з піком у травні. На Мадейрі кладки здійснюються в березні-червні з піком у квітні місяці. Налічується у скарбі 3-4 яйця. Інкубаційний період триває 2 тижні. Молоді птахи залишають гніздо через 3 тижні після народження.

Поведінка та живлення

Живе канарський канарковий в’юрок серед дерев і чагарників. Перевагу віддає районам з невеликою кількістю рослинності. Птицю можна зустріти не тільки в лісах, а й серед піщаних дюн. Представники виду звичайні на висоті до 1500 метрів над рівнем моря. Раціон харчування в основному складається з рослинної їжі. Корм видобувається на землі і серед низькорослої рослинності. Складається він з насіння, бур’янів, трав і плодів. З’їдаються також комахи.

Канарейка широко використовується в домашніх умовах. У результаті селекції на світ з’явилося багато птахів з найрізноманітнішим оперенням. Воно відрізняється за кольором і формою. Особливо часто зустрічаються жовті птиці. А ось червоні були зроблені шляхом схрещування з чіжамі. Трапляються і жовто-зелені відтінки оперенья. Спів являє собою приємне щебетання. Цей птах, нарівні з Канарськими фініковими пальмами, вважається символом островів.

Посилання на основну публікацію