Канадська рись

Канадська рись відноситься до малих кішкам і входить в рід рисі. Утворює вигляд, в якому налічується 3 підвиди. Представники найбільшого з них мешкають на півострові Лабрадор і острові Ньюфаундленд. В цілому ж ці хижаки живуть, практично, на всій території Канади і на Алясці. Крім цього є популяції на території США в таких штатах як Монтана, Айдахо, Вашингтон, Орегон, Вайомінг.

Зовнішній вигляд

Хутро щільний і має сріблясто-коричневий колір. У літній період шерсть кілька рудіє. На ній є окремі чорні відмітини і розсипані по тулубу світлі плями. Від них створюється враження, що хижак припорошений снігом. Під нижньою щелепою волосся довге і утворюють невелику борідку. На вухах є пучки волосся. Хвіст короткий з чорним кінцем. Кінцівки довгі. Довжина тіла варіюється в межах від 85 до 110 см. Висота в загривку складає 55-65 см. Середня вага дорівнює 8-11 кг. Самці більші за самок. У пащі є 4 довгих ікла для захоплення і проколювання жертви. Всього зубів налічується 28.

Розмноження і тривалість життя

Сезон розмноження у канадських рисей триває місяць з березня по травень залежно від місцевих кліматичних умов. Вагітність триває 64 дні. Дитинчата народжуються в травні і початку червня. З’являються на світ вони в лігві, яке влаштовується самкою в густому чагарнику. У посліді налічується від 1 до 4 кошенят. Коли здобичі багато, то самка може народити і 5 кошенят. У голодні роки смертність серед новонароджених доходить до 95%.

Важать кошенята від 175 до 230 р Споконвічно мають сірий хутро з чорними мітками. Протягом перших 2-х тижнів вони сліпі й безпомічні. Коли очі у них відкриваються, то вони мають яскраво-синій колір. У міру дорослішання очі стають коричнево-карі. Через 5 тижнів дитинчата залишають барліг. Молочне годування продовжується 12 тижнів. З матір’ю кошенята живуть 10 місяців до початку нового періоду розмноження. Дорослих розмірів досягають у віці 2-х років. Статева зрілість у самок наступає в 10 місяців, у самців у віці 2-3 років. У неволі рись канадська живе 14 років. У дикій природі тривалість життя дещо коротший.

Поведінка та живлення

Тварина це потайне. Активно в будь-який час доби, але перевагу віддає нічного часу. Живе в лісистих районах, любить густі ліси. Якщо поруч багато інших хижаків-конкурентів, то вибираються райони з глибоким сніговим покривом. Ці хижі кішки прекрасно плавають, причому холодна вода для них не перешкода. Зазвичай живуть поодинці, але іноді подорожують невеликими групами. У кожної рисі є своя територія в межах 15-50 кв. км. Позначається вона фекаліями, сечею і подряпинами на деревах.

До 80% раціону харчування становлять зайці. Крім цього поїдаються гризуни, лисиці, птиці, олені і падаль. У день хижакові треба від 600 до 1200 г м’яса. Для пошуків видобутку добре пристосовані вуха і великі очі. Полювання здійснюється із засідки, а також за допомогою активного пошуку. Витривалістю канадська рись похвалитися не може, тому переслідує видобуток лише протягом декількох десятків метрів. Якщо впіймати не може, то від подальшого переслідування відмовляється. У випадку, якщо жертва велика, щось не з’їдене м’ясо ховається в схованці де-небудь під скелею або в кущах. Що стосується чисельності даного виду, то вона має статус найменшого побоювання.

Посилання на основну публікацію