Індійський вовк

Індійський вовк належить до роду вовки і є підвидом сірого вовка. Мешкає в Індії, на південь від Гімалаїв, на території Пакистану, Афганістану, Ірану, Іраку, зустрічається в Ємені, Туреччині, Ізраїлі, в Омані, а також на території Об’єднаних Арабських Еміратів і в Саудівській Аравії. Тобто звір чисто азіатський і облюбував для себе південні теплі райони величезного материка.

Зовнішній вигляд

Даний підвид менше своїх побратимів, що мешкають в Європі і північних районах Азії. Довжина тіла досягає 90 см, плюс хвіст, довжина якого становить 30-40 см. Висота в холці досягає 65-75 см. Вага тіла дорівнює 25-30 кг. Хутро короткий і практично не має підшерстя. Його окрас варіюється від сірувато-червоного до червонувато-білого з чорними кінчиками волосся. Черево і кінцівки світліше інших частин тіла. У районі плечей маються темні смуги. Зимова шкура длиннее літньої. На спині волосся досягають 50-80 мм у довжину, з боків 35-60 мм в довжину.

Розмноження і тривалість життя

Ці звірі не утворюють великих зграй. Живуть парами – це самець з самкою і молодняк останнього посліду. Такий сімейний колектив може складатися з 6-8 тварин. Період розмноження припадає на жовтень-грудень. Дитинчата народжуються сліпими і з висячими вухами. На грудях є біла відмітина, яка з віком зникає. Молочне годування продовжується місяць. З 4-х місяців молоде покоління вже скрізь супроводжує батьків. Статеве дозрівання наступає в 1-2 роки. У дикій природі індійський вовк живе 10-12 років.

Поведінка та живлення

Полюють звірі на гризунів, зайців, антилоп, ланей, козуль, газелей. На копитних полюють парами. При цьому один вовк відволікає стадо, а інший нападе ззаду. Те ж саме відбувається і при нападі на стадо домашніх овець. Тут вони виходять всім сімейством, причому частина хижаків відволікає на себе собак, а інші тягнуть вівцю. Іноді вони риють ями і ховаються в них. Інші ж хижаки женуть стадо газелей прямо на них. З цього можна зробити висновок, що звірі дуже розумні і під час полювання діють завжди узгоджено.

Слід зазначити, що представники даного підвиду нападають на людей. При цьому страждають і діти, і дорослі. Таких випадків у минулому столітті було кілька десятків. У наші дні подібні інциденти також трапляються. У 2005 році на півночі Ірану вовча зграя напала на бездомної людини. Підоспілі люди врятували нещасного, але він помер у лікарні від отриманих ран. У 2008 році хижаки напали на іранську жінку, коли вона прийшла на кладовище. Їй було 87 років, але вона мужньо відбивалася від нападників звірів. Невдовзі прийшла підмога. Потерпіла відскіпалася втратою 2-х пальців.

Чисельність

Що стосується чисельності індійських вовків, то в різних країнах вона різниться. В Ізраїлі звір захищений законом. На сьогоднішній день там налічується 150 особин. У Саудівській Аравії живе близько 600 тварин. У Туреччині їх близько 7000. Чисельність в Ірані невідома. В Індії мешкає трохи більше 2 тисяч представників підвиду. Усі вони захищені законом і населяють заповідні зони.

Посилання на основну публікацію