Індійський леопард

Індійський леопард – це одна з п’яти великих кішок, що мешкають в Індії. Даний підвид класифікується як близький до зникнення. Не краща ситуація в азіатського лева, бенгальського тигра, сніжного барса і димчастого леопарда. Крім Індії звір зустрічається в Непалі, Бутані, Бангладеш, попадається на території Пакистану і в районах Південного Китаю. У безпеці він відчуває себе лише в заповідних зонах. В інших місцях його чисельність катастрофічно зменшується. Середовищем проживання є тропічні, листяні і хвойні ліси. У мангрових лісах звір не водиться. Найбільша концентрація представників підвиду спостерігається в районі річки Інд і Гімалаях, а також в нижній течії Брахмапутри і Гангу.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла самців становить 125-145 см при довжині хвоста до 90 см. Важать вони 50-77 кг. У самок довжина тіла складає 105-120 см, а хвіст досягає 76 см. Важать представниці слабкої статі 30-35 кг. Ноги у звіра сильні і довгі, морда широка, вуха невеликі. Основний колір шкури темно-жовтий. Він розведений темно-коричневими плямами. Шкура на тілі між плямами має блідо-червоний відтінок. На кінцівках і череві цього відтінку немає. Живіт і внутрішні частини ніг світло-сірого кольору.

загальні характеристики

Розмноження звіра аналогічно розмноженню африканського леопарда. Самці і самки поза шлюбного періоду живуть окремо. Кожна особина має свою територію. У самця вона доходить до 48 кв. км. Самка обмежується 17 кв. км. Раціон харчування складається з плямистих оленів, самбаров, диких свиней, зайців, мавп, павичів. Хижак чудово лазить по деревах, затаскує на верх спійману жертву і там поїдає. На коротких дистанціях може бігти зі швидкістю до 60 км / год, але швидко видихається. Це характерно для всіх великих кішок. З іншими хижаками відносини напружені. Особливо це характерно для тигрів, які вбивають не тільки дитинчат, а й дорослих представників підвиду.

Загрози

Максимальний шкоду звірові завдає браконьєрство. На другому місці стоїть скорочення природного середовища проживання. Якщо раніше жовтня мешкали на єдиній великій території, то тепер люди розбили їй на окремі ділянки, що призвело до утворення не пов’язаних один з одним маленьких популяцій.

Але головна загроза походить від незаконної торгівлі леопардовими шкурами. Вона процвітає між Китаєм, Непалом і Індією. Уряду ж держав ніяких серйозних заходів у цьому напрямку не приймають. Існують добре організовані банди браконьєрів. Вони переїжджають з місця на місце і розбивають табори в місцях найбільшої концентрації бідних тварин.

Їх нещадно відстрілюють, а шкури контрабандним шляхом переправляють в Китай. Ключовим перевалочним пунктом є місто Катманду. За останніх 10 років в Індії було вбито 2 890 плямистих звірів. У Непалі за 5 останніх років знищено 245 особин. А на території Китаю і Тибету браконьєри за цей же період застрелили 775 представників підвиду. За останніми підрахунками індійський леопард гине в 7 разів частіше, ніж бенгальський тигр.

У зв’язку зі скороченням середовища проживання звірі часто виявляються поблизу людського житла. Вони вбивають собак, свиней, кіз, що провокує конфлікти з людиною. Лісовий департамент Індії дозволяє встановлювати пастки лише в тих випадках, коли фіксуються випадки нападу на людей. В інших же ситуаціях місцеві жителі повинні дозволяти звірові тікати. Але що втратив вівцю або козу господар часто береться за рушницю. Це неправильно, але держава не може контролювати всі подібні випадки. В цілому, ситуація з чисельністю підвиду не вселяє оптимізму.

Посилання на основну публікацію