Імператорський амазон

Імператорський амазон відноситься до роду папуг амазонов і утворює вид, що мешкає на острові Домініка Малих Антильських островів. Населяє лісові гірські райони з висотою вище 600 метрів над рівнем моря. Максимальна висота становить 1300 метрів над рівнем моря. При цьому папуги епізодично спускаються на висоту не більше 150 метрів над рівнем моря у пошуках кращого корму. Живуть представники виду в Національному парку Морн-Труа-Пітон. Чисельність популяції незначна за рахунок утрати природного середовища існування і браконьєрства.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла імператорського амазона складає в середньому 48 см. Самці трохи крупніше самок. Їх середній вага дорівнює 900 г, а відповідна маса самок становить 650 м Даний вид вважається великим по-порівнянні з іншими Амазонії. Колір оперенья у самців і самок однаковий і барвистий. Основний забарвлення пір’я зелений з чорною окантовкою. Груди, більша частина голови і черево мають фіолетовий відтінок. У передній частині голови біля очей переважає темно-коричневий колір. На крилах оперенье зелене. Хвіст фіолетовий. Кінцівки і дзьоб сірого кольору. Молоді птахи мало відрізняються від дорослих. Єдине, у них практично повністю домінує зелений колір, а колір очей карий, в той час як у дорослих райдужна оболонка помаранчева.

Розмноження і тривалість життя

Ці папуги відносяться до моногамних, тобто пари утворюються один раз і живуть разом все життя. Період гніздування припадає на лютий-квітень місяці. Гнізда робляться в дуплах і порожнечах тропічних дерев. При цьому одне і те ж гніздо використовується роками. У кладці налічується 2 білих яйця. Інкубаційний період триває 26-28 днів. Насиджує тільки самка, а самець носить корм. На крило пташенята стають з червня по серпень. Причому з 2-х пташенят виживає, як правило, лише один. Кожну кладку самка робить з інтервалом в 24 місяці. Живе імператорський амазон 55-60 років.

Поведінка та живлення

Птахи надзвичайно обережні. Поза періодом гніздування живуть маленькими групами. Вони прекрасно літають і добре лазять по деревах. Коли відпочивають, то сидять на самих верхівках дерев, при цьому майже непомітні в листі, що служить хорошим захистом від хижаків. Раціон харчування складається з фруктів, насіння, горіхів, ягід, квітів, молодих пагонів. Харчуються ці папуги в ранкові та вечірні години, решту часу відпочивають, займаючись чищенням оперенья.

Даний вид відноситься до вимираючих. Чисельність популяції становить не більше 250 особин. Перший успішний досвід розведення даного виду був здійснений в 2011 році. Але це ніяк не змінило ситуацію із загальною чисельністю, так як у цих папуг найнижчий репродуктивний потенціал серед усіх амазонов. Однак у наші дні птахи живуть в Національному парку і знаходяться під захистом. Тому є надія, що з часом популяція стане більш чисельною.

Посилання на основну публікацію