Гюрза

Гюрза відноситься до сімейства гадюковие і входить в рід гігантські гадюки. Ареал проживання даного виду в основному охоплює центральні райони Азії. Це Близький Схід, Аравійський півострів, Іран, Афганістан, Пакистан, північні райони Індії. Рептилія живе в Закавказзі і попадається в Казахстані. Є вона і в північних районах Африки, що примикають до Середземного моря. А от Європу отруйна плазун ігнорує за винятком окремих островів Середземномор’я. У даний вид входить 5 підвидів, кожен з яких мешкає у своєму географічному регіоні.

Зовнішній вигляд

Даний вид є великим. Довжина тіла досягає 1,5 метра у самок при вазі 3-3,3 кг. Самці доростають до 1 метра. Голова широка і має трикутну форму. Морда округла. Голова і морда покриті лускою. Немає захисних надглазних щитків. Тіло також покрито лускатими щитками. Що стосується забарвлення, то голова пофарбована однотонно. Іноді зустрічаються змії з темними V-подібними плямами. Зверху тулуб в основному забарвлене в сірі або світло-коричневі тони. У деяких змій спина однотонна, а в інших спостерігається малюнок. Його колір темніше основного фону спини. Малюнок складається з подвійного ряду плям або лінії, що тягнеться уздовж спини. Плями мають коричневий, темно-сірий або чорний колір. Іноді вони бувають червоними, жовтими або оливковими. Черево світле. По ньому розкидані дрібні темні плями.

Розмноження і тривалість життя

Представники даного виду відкладають яйця. Відбувається це в липні-серпні. У кладці 15-30 яєць. Яйця мають шкірясту оболонку. Вона тонка і напівпрозора. Інкубаційний період триває місяць-півтора. Новонароджені змійки досягають у довжину 25-27 см. З’являються вони на світ в серпні-вересні при масі тіла 10-12 грам. Малюки цілком самостійні. Вони тут же розповзаються в різні боки, а мати не бере ніякої участі у їх вихованні. Статева зрілість настає у 3 роки. У дикій природі гюрза живе 10-12 років. У неволі доживе до 18-20 років.

Поведінка та живлення

Ця змія може полювати в будь-який час доби. Якщо вдень жарко, то полювання здійснюється вночі. У похмурий день рептилія активізується в денний час. Плазун добре орієнтується в темряві, а видобуток шукає в основному по запаху. Навколишнє середовище найрізноманітніша. Це може бути передгір’ї з висотою до 2,5 тис. Метрів над рівнем моря, степ, рідколісся, чагарник, кам’янистий ґрунт. Головні умови – наявність поблизу води і велика кількість гризунів.

Зимує гюрза в норах або забирається в ущелину між камінням. Глибина притулку при цьому доходить до 1 метра від поверхні землі. Зимівля триває 130-150 днів. При цьому багато змії гинуть, якщо наступають тривалі заморозки. В одному притулок може замовити одна змія, а буває, що збирається цілий десяток. Влітку у кожної рептилії свою ділянку полювання. Раціон харчування складається в основному з гризунів. Рідше поїдаються птиці, ящірки, змії. Молоді змійки харчуються в основному комахами.

Яд гюрзи дуже сильний. Він поступається лише яду кобри і вбиває жертву протягом 30 секунд. Для людини він становить велику небезпеку. Рептилія здатна нападати зненацька, що може призвести до найсумніших наслідків. У наші дні чисельність даної популяції сильно впала. Позначається безконтрольний вилов, а також сільськогосподарська діяльність людини, яка руйнує природне середовище проживання. У деяких регіонах отруйна плазун занесено до Червоної книги. У першу чергу це Казахстан, де представників виду практично не залишилося.

Посилання на основну публікацію