Гуси

Гуси утворюють рід, який входить в сімейство качині. Це великі водоплавні і літаючі птиці. Гніздяться в субарктичних і помірних широтах Північної півкулі в літній час. У зимовий період мігрують на південь в регіони, де січнева температура не опускається нижче 0-5 градусів за Цельсієм. Мігрують зграями, причому деякі види летять клином, а деякі витягуються в одну лінію і летять один за одним. Ці польоти здійснюються в нічний час, а вдень птиці відпочивають. Живуть біля водойм, але більшу частину часу проводять на суші.

Зовнішній вигляд

Вага цих птахів коливається в межах від 1,2 до 4,5 кг. Найбільшим є сірий гусак, його вага складає 2,2-4,5 кг. Найдрібнішим є гусак Росса. Його вага дорівнює 1,2-1,6 кг. Шия і ноги мають середню довжину. Ноги рожевого або оранжевого кольору. Дзьоб у свого заснування по висоті перевершує ширину. У різних видів він буває рожевого, оранжевого або чорного кольору. По краях дзьоба розташовуються дрібні зубчики. За їх допомогою вода отцеживается, а дрібна їжа залишається в дзьобі. Добре розвинений пухової покрив. У оперенье поєднуються кілька кольорів: сірий, білий, світло-коричневий, чорний. Між самцями і самками ніяких принципових відмінностей немає. Самці тільки декілька більше і мають невеликий кістковий наріст на дзьобі.

Розмноження і тривалість життя

Ці птахи моногамні і утворюють пари на все життя. Гніздяться, як правило, на землі серед густої рослинності. Гніздо робить самка з листя, гілок, стебел рослин на сухому місці, але недалеко від води. Дно гнізда вистилається пухом, який самка вищипує з грудей. У кладці налічується від 4 до 12 яєць. Насиджує їх тільки самка. У завдання самця входить охорона гнізда з яйцями і пташенят. Інкубаційний період триває близько місяця. Вже на 2-й день після появи на світ пташенята слідують за дорослими птахами до води і вчаться шукати корм. У разі появи хижака, пташенят захищає самка, а самець ховається в укритті. Статевозрілими гуси стають на 2-3 році життя. У дикій природі ці птахи доживають до 20 років, в неволі можуть прожити 35 років.

живлення

Раціон харчування складається з рослинної їжі. Це різні злакові, трави, дика ягода. Великий відсоток в їжі займають водні рослини. У весняний період активно поїдається молода трава й озимі. Під час гніздування птахи віддають перевагу водного й околоводним рослинність. Весь інший період часу їжею служать насіння, сільськогосподарські рослини і ягоди. Дуже рідко поїдаються комахи і дрібні хребетні. Рослини обскубують за допомогою зубчиків, які розташовані по краях дзьоба.

Види диких гусей

Ці пернаті підрозділяються на 2 великі групи – диких і домашніх гусей. З диких, як уже говорилося, найбільшим є сірий гусак. У цього птаха сірувато-буре оперенье. На спині пір’я мають світлу облямівку. Дзьоб оранжевий або рожевий. Гніздиться в помірних широтах Європи та Азії. Зимує у південних азіатських і європейських районах. А ось білий гусак є майже полярним мешканцем. Гніздиться він на півночі Канади, в північно-західній частині Гренландії, на острові Врангеля, Чукотці і північно-східних районах Якутії. Зимує в Британській Колумбії і Каліфорнії. Вага цієї птиці досягає 3 кг. Оперенье біле, чорний колір присутній на кінцях крил і біля основи дзьоба.

Гуменник являє собою велику буро-сіру птицю. Вага доходить до 4,5 кг. Гніздиться в тундрі від Гренландії до Чукотки. Зиму перечікує в Середній Азії, Середземномор’ї, Південно-Східному Китаї. Сухонос також дотягує до 4,5 кг. У цього птаха довгий дзьоб. Задня частина шиї має темно-бурий колір. Інша частина тіла бура з коричневими поперечними смугами. Ноги червоні, дзьоб чорний. У підстави він окантований білою смугою.

Пискулька є дрібним представником роду. Максимальна вага становить 2,5 кг. Гніздиться в тундрі Євразії. Зимує на Чорному, Каспійському морі, на Балканах. Характерною прикметою птиці є біла пляма на лобі. Оперенье бурого кольору. У цій компанії є і гірський гусак. Його маса варіюється в межах від 2 до 3,2 кг. Дзьоб і ноги жовтого кольору. Гніздиться в гірських районах Центральної Азії на висоті від 1 до 5 тис. Метрів. На зиму відлітає в Індію. На території Росії гніздиться в Гірському Алтаї. Даний вид належить до найбільш високо літаючим птахам. Адже вони по повітрю перетинають високогірні райони, у тому числі і Гімалаї. Тому висота в 10 тис. Метрів для них норма.

Найдрібнішим є гусак Росса. Оперенье у нього біле, тільки кінчики крил чорні. Гніздиться на Алясці, в північно-західних районах Канади та на острові Врангеля. Це корінний мешканець Північної Америки. Зиму він перечікує в південних районах США і на півночі Мексики. Окремі представники виду залітають у Західну Європу. Але це швидше виняток, ніж правило.

Домашні гуси

Домашня птиця розрізняється по величині. Бувають великі породи, середні і дрібні. Але, незалежно від розмірів, ці пернаті відрізняються від своїх диких родичів. Вони полігамні і мають в основному біле оперенье. Годуються травою на пасовищах, а розміри самців і самок практично однакові. Найбільше поширення мають великі пернаті. У комерційному відношенні вважаються найбільш популярними тулузька і емденскіх породи.

Самого великого домашнього гусака вивели французи з Тулузи. Вага гусака доходить до 11,5 кг. Молоді гусаки важать 9 кг. Гуски дотягують до 7,5 кг. Але більша частина птахів продається перед Різдвом, коли вони ще не досягли однорічного віку. Тому важать вони не більше 9 кг. Звідси укорінена думка, що гусей вагою 11 кг не буває. Другу велику домашню птицю вивели в німецькому місті Емден. Це блакитноокі красені з білосніжним оперенням. Вага дорослих птахів становить 9 кг, а молодь важить 8,2 кг.

Вага інших порід варіюється в межах від 8,5 до 6,6 кг. Це китайські, Адлерскій, СУХОВСЬКИЙ, переяславські, псковські, рейнські та інші гуси. Тульські і арзамаські вважаються бійцівськими породами. Гусенята дуже витривалі і практично не схильні до інфекційних захворювань. З третього тижня життя вони вже не потребують штучного обігріві. Цей птах влітку не вимагає особливого укриття. Пернатим підходить звичайний навіс. У їжі вони не вибагливі. На гусячих пасовищах зазвичай вирощують тонконіг, гірський конюшина і люцерну. Все це сприяє тому, що птицю розводять у домашніх умовах вже більше 3 тис. Років.

Посилання на основну публікацію