Горобець жовтий

Горобець жовтий належить до роду справжні горобці. Живуть в Африці. Мешкає південніше Сахари в сухий відкритої савані від Сенегалу на сході до Ефіопії та Судану на заході. За свій гарний вид користується успіхом у любителів птахів і міститься в домашніх умовах. Годують його при цьому зерновою сумішшю з додаванням мішанки. У клітинах не розмножується. А ось в зоопарках потомство виробляє. Вокальні таланти відсутні. Птах цвірінькає, причому видає досить грубі і різкі звуки.

Зовнішній вигляд
Довжина тіла птаха дорівнює 12-13 см. Забарвлення оперенья у самців і самок розрізняється. Тобто присутня статевий диморфізм. У самця голова, шия і нижня частина тіла мають яскраво-жовтий колір. Крила, хвіст і спина темно-каштанові. У період розмноження оперенье стає ще яскравіше, а дзьоб набуває глянцево-чорний колір. У самки оперенье блідіше. Крила світло-коричневі, спина має каштановий відтінок. Голова і груди блідо-жовті, а нижня частина тулуба світла, майже біла. Молоді птахи схожі на самок.

Розмноження
Гніздяться птахи великими колоніями, які можуть налічувати десятки тисяч пар. Для гнізд використовуються кущі і гілки невисоких дерев. Саме гніздо робиться надзвичайно недбало. Будується воно з гілок, має опуклу форму, всередині гніздова камера викладається пір’ям. У кладці налічується від 2 до 5 яєць. Найчастіше буває 3-4 яйця. Вони білі і розбавлені темними плямами. Інкубаційний період триває 10-12 днів. У насиживании беруть участь обидва батьки. Вилупилися пташенят годує тільки самка. Період годування триває 2 тижні. Потім молодь стає на крило і починає самостійне життя. За сезон горобець жовтий робить зазвичай 2 кладки.

Поведінка та живлення
Представники виду є надзвичайно товариськими птахами. Ведуть кочовий спосіб життя, переміщаючись з місця на місце. При цьому в зграї може налічуватися кілька сотень тисяч птахів. Вечорами ці пернаті малюки утворюють величезні сідала. Вони відвідують і місцеві міста, але до людей ставляться насторожено. Харчуються жовті горобці насінням трав і зернових культур. Особливо люблять просо. У період розмноження переходять на комах. Ними дорослі птахи харчуються самі і годують своїх пташенят. Знищуючи комах-шкідників, приносять безперечну користь сільськогосподарським посівам.
Даний вид є проміжним між арабським золотим Горобцем і каштановим Горобцем. Всі ці 3 види дуже схожі у своєму поведінці і чудово пристосовані до посушливої ​​середовищі існування. Фахівці їх помістили в окремий підрід, який лише віддалено пов’язаний з іншими горобцями.

Посилання на основну публікацію