1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Природознавство
  3. Горобець рудий

Горобець рудий

Горобець рудий відноситься до роду справжні горобці. Утворює вид, що мешкає в основному в районах Південно-Східної Азії. В цілому ареал проживання поширюється від острова Сахалін і Курильських островів до Афганістану. Між Сахаліном і Афганістаном він охоплює Японію, Південну Корею, східні райони Північного Китаю. Через Південний Китай і Тайвань поширюється на гірські райони Бірми, Північно-Східну Індію, Лаос і В’єтнам. Птах живе в Гімалаях і в афганській провінції Нурістан. Даний вид надзвичайно численний, а в деяких районах є найпоширенішою птицею. На території Росії чисельність низька.

Зовнішній вигляд

Птах невелика і кремезна. Довжина тіла становить 14-15 см. Вага варіюється в межах від 18 до 23 р Дзьоб товстий і чудово підходить для поїдання насіння. У довжину він досягає 1,3 см. Довжина хвоста дорівнює 4,3-5,1 см. Довжина ніг складає 1,6-1,8 см. Колір у них буває світло-коричневий або рожево-коричневий. Розміри пташок залежать від регіону проживання. Найбільші птахи мешкають в Гімалаях і східних районах. Найдрібніші живуть в західній частині ареалу проживання. Літають пернаті малюки швидко.

У оперенье проявляється статевий диморфізм. У самців верхня частина тіла рудо-коричнева. Оперенье під очима біле. Горло чорне. Від дзьоба до очей тягнуться чорні смужки. Нижня частина тіла має сірувато-білий колір. Крила світло-коричневі з темним відтінком. Хвіст чорно-бурий і облямований попелястої смужкою. Самки пофарбовані скромніше. Верх тіла у них світло-коричневий, низ світло-сірого кольору. Через очі тягнуться темно-коричневі смуги. Крила сіро-коричневі з чорними прожилками.

Розмноження і тривалість життя

Птахи, що живуть на півночі ареалу проживання, в зимовий період зміщуються на південь. Решта пташки ведуть осілий спосіб життя. Сезон розмноження триває не більше 3-х місяців з травня по липень. У Гімалаях він триває з квітня по серпень. Свої гнізда руді горобці найчастіше роблять в дуплах дерев. Використовуються також шпаківні, ущелини в кам’яних стінах, карнизи. У Бутані птиці влаштовують гнізда в отворах монастирських стін. На Сахаліні гнізда іноді робляться в кущах. Будують гніздо і самець, і самка. Обрана порожнина заповнюється сухою травою. У центрі робиться поглиблення і викладається пір’ям.

У кладці налічується 5-6 яєць. Вони білуваті з сірим відтінком і коричневими цяточками. Інкубаційний період триває 2 тижні. Насиджують яйця обидва батьки. Вага вилупилися пташенят доходить до 5 р Батьки годують їх протягом 15 днів. За цей час пташенята набирають вагу до 15 р Молоді пташки стають на крило і об’єднуються в невеликі зграї. З північних районів горобці переміщаються на південь на початку серпня. Самка за сезон робить тільки одну кладку. У південних районах кладок зазвичай дві. У дикій природі горобець рудий живе в середньому 3 роки. Загальна тривалість життя багато в чому залежить від високої смертності молодих птахів.

Поведінка та живлення

Харчуються птахи на землі, а іншу частину часу сидять на гілках дерев. Пічуга ця обережна і намагається триматися подалі від людей. Поза періодом розмноження представники виду утворюють зграї, тримаються якнайдалі від людського житла. Ночують на деревах і чагарниках. Харчуються насінням, плодами, травою, бур’янами, зерновими культурами та ягодами. Пташенят батьки вигодовують комахами. В основному це гусениці і личинки жуків. Дорослі руді горобці в період розмноження також в основному харчуються комахами.

Ставлення з людиною

Даний вид приносить певний утрату сільськогосподарським культурам. Але в той же час він надає величезну користь, тому що знищує комах-шкідників. З легкої руки японського художника Хокусая горобець рудий з’явився на поштових марках тієї серії, яка присвячена японському мистецтву. Так що птах ця дуже популярна, а в Гімалаях її називають кан-чо-го-ма.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Електромагнітні хвилі