Горобець польовий

Горобець польовий відноситься до роду справжні горобці. Утворює вигляд, в якому налічується 8 підвидів. Мешкає на території Європи та Азії. Відсутня в лісотундрі, тундрі, Скандинавії, Передньої та Центральної Азії. Птах веде переважно осілий спосіб життя. Однак з холодних північних районів в зимовий період мігрує південніше.

Ця пичуга надзвичайно рідко зустрічається поблизу людського житла. Воліє рідкий ліс, невеликі гаї, чагарники, сільські сади. У степових районах тримається поблизу річкових заплав. Птицю можна знайти і в горах до 3,5 тис. Метрів над рівнем моря. Даний вид штучно розселили на Філіппінах, в Австралії. Що стосується Північної Америки, то там пичуга не прижилася. Існують окремі популяції в штатах Іллінойс і Айова.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла птаха становить 12-14 см. Середня вага дорівнює 24 м Розмах крил досягає 21 см. Верх тулуба світло-коричневий і розбавлений чорними прожилками. Крила коричневі і мають 2 вузькі білі смуги. Ноги світло-коричневого кольору. Дзьоб сірий в літній період, а взимку його колір змінюється на чорний. Черево світло-сіре. На горлі мається чорна пляма. Верх голови коричневий. Нижче очей оперенье біле. Цей колір розбавляють 2 чорних плями з боків, розташованих на криючих вуха. Між самками і самцями ніякої відмінності в оперенье немає. Тобто можна сказати, що статевий диморфізм відсутній. Молоді птахи відрізняються від дорослих менш яскравим оперенням.

Розмноження і тривалість життя

Період гніздування залежить від регіону проживання. У Європі горобці польові гніздяться з кінця березня по липень. У південних теплих районах будують гнізда в грудні місяці. Ставляться ці птахи до моногамних, але іноді вступають в контакти з представниками інших пар. Гніздяться як окремими парами, так і колоніями, в яких може налічуватися і 20, і 30 пар. Гнізда будуються в дуплах дерев, під дахами будинків, в ущелинах пнів, в будь-яких інших затишних місцях. Представники виду також можуть зайняти шпаківні. Гніздо робиться з трави, стебел, сіна, моху. Усередині вистилається пір’ям. У діаметрі воно досягає 12 см з висотою 6 см і глибиною 3 см.

За сезон самка відкладає 2 поклажі. Дуже рідко буває 3 кладки. У кладці налічується від 3 до 7 яєць. Насиджують їх і самець, і самка. Інкубаційний період триває 12-13 днів. Пташенята з’являються на світ голими. Батьки годують їх личинками і комахами. Через 2 тижні пташенята підростають і оперяються. На крило стають на 18-20 день життя. Але ще 10 днів тримаються біля батьків, які їх підгодовують. Потім збиваються в зграї і починають самостійне життя. Пари, що розмножуються в колоніях, виробляють більше яєць і пташенят в першу кладку, а в другу менше. У дикій природі горобець польовий живе в середньому 3 роки. Максимальна тривалість життя становить 13 років.

Поведінка та живлення

Птах зграєва, харчується як рослинною, так і тваринною їжею. У період розмноження віддає перевагу комахам і їх личинкам. В інші пори року поїдає насіння бур’янів, зерна, плоди, нирки. Пташки відкочовують в сади, на рисові поля, в виноградники. Якщо горобців багато, то вони можуть принести певний шкоди сільськогосподарським культурам. Однак користі від пернатих малюків більше, так як вони знищують в масовому порядку шкідливих комах. По землі польові горобці пересуваються стрибками.

Посилання на основну публікацію