Горобець домовик

Горобець домовик відноситься до роду справжні горобці і утворює вид, що мешкає по сусідству з людиною. Дана птах надзвичайно поширена по всьому світу. Споконвічною батьківщиною птахи є велика частина Європи і Передня Азія. З часом вона розселилася в північних і східних районах Африки, Центральної та Середньої Азії, Сибіру. До початку минулого сторіччя птах потрапив до Південної Африки, на американський континент, в Австралію і Нову Зеландію.

Неясно, як цей пернатий малюк виявився так далеко від рідних місць. Кудись його завезли навмисно, а кудись випадково. Але скрізь представники виду прекрасно адаптувалися. У наші дні їх навіть можна зустріти в Якутії. Птах ця осілим. Лише з найхолодніших північних місць взимку відкочовує південніше. Також в зимові місяці покидає Середню Азію, переміщаючись в Індію і на Близький Схід.

Зовнішній вигляд

Птах невелика. Довжина тіла варіюється в межах від 14 до 18 см при масі 25-39 р Голова велика і округла. Дзьоб товстий і має конічну форму з довжиною 1,1-1,5 см. У цілому статура міцна. Хвіст в довжину досягає 5-6,5 см. Кінцівки мають довжину 1,7-2,5 см. Самки трохи дрібніше самців. У Європі середня вага цих птахів, незалежно від статі, дорівнює 30 м Південні підвиди в середньому важать 26 р

Колір оперенья у самців і самок розрізняється. Загальний фон верхньої частини тіла коричневий. Нижня частина тіла світло-сіра. На крилах спостерігається біло-жовта поперечна смуга. У самців верх голови темно-сірого кольору. Частина голови нижче очей світло-сіра. На горлі та грудях мається чорна пляма. У самок голова і шия світло-коричневі. У шлюбний період оперенье у них темніє. Молоді птахи схожі на дорослих самок.

Розмноження і тривалість життя

Гніздяться горобці поруч з людським житлом. Можуть утворювати окремі пари, а буває, що об’єднуються в колонії. Гнізда влаштовуються в дуплах дерев, у щілинах споруд і будівель, в норах на схилах ярів, в чагарниках і на гілках дерев. Будують гніздо і самець, і самка. Роблять вони його з сухої трави, соломи, дрібних гілочок. Усередині влаштовується невелике заглиблення.

Кладку самка зазвичай робить в квітні місяці. У ній налічується від 4 до 10 яєць. За кольором вони білі з бурими цятками. Інкубаційний період триває близько 2-х тижнів. Вилупилися пташенят самка з самцем годують комахами. На крило молоді птахи стають через 14-16 днів після народження. Що стосується тривалості життя, то горобець домовик може дожити до 10-11 років. Але в більшості випадків птахи живуть не більше 4-х років, якщо переживуть першу зиму. До року не доживає близько 70% відсотків цих маленьких пернатих. Максимальна тривалість життя становить 23 роки. До такого віку дожив горобець з Данії. Інший довгожитель прожив 19 років і 9 місяців.

Поведінка та живлення

Даний вид постійно живе поруч з людиною. Має 12 підвидів, які трохи відрізняються за кольором оперенья і розмірами. Приміром, у горобців будинкових, що мешкають в Іспанії та Італії, верх голови каштанового кольору. Є й інші незначні відмінності. Птах прекрасно переносить різноманітні кліматичні умови, але віддає перевагу сухому, а не вологого тропічного клімату. Може жити без води, отримуючи вологу з ягід.

Ці пташки надзвичайно соціальні. При годуванні завжди об’єднуються у великі зграї. Поза сезоном розмноження ночують на деревах або в чагарниках. Раціон харчування здебільшого складається з рослинної їжі. Комахи складають незначний відсоток. Ними в основному вигодовують пташенят. Воробей домовик любить насіння зернових культур, але завжди поїдає те, що доступно. Сюди входять і відходи з сміттєвих баків, і ягоди, і нирки, і насіння різних трав.

Цим птахам, як і багатьом іншим пернатим, потрібен пісок, щоб нормально перетравлювати їжу. Заміною піску можуть служити грубі зерна і дрібні камінчики. При польоті пичуга здатна розвивати швидкість 45 км / ч. По землі не ходить, а стрибає. Вміє плавати і пірнати. Більшість цих птаства не віддаляється від основного місця проживання більш ніж на кілька кілометрів протягом усього життя. Мігрують всього 2 підвиди. Перед перельотом вони збільшують свою вагу. У всьому світі 20 березня відзначається Всесвітній день горобця. Введений він у 2010 році.

Посилання на основну публікацію