Глупиш

Глупиш – це птах, що відноситься до сімейства буревестнікових. Мешкає пернатий у північних районах Тихого і Атлантичного океанів. Місця його гніздування обширні. Вони поширюються на острови, розташовані поблизу берегів північно-східній частині Північної Америки і Гренландії. Насиджує свої яйця птах також в акваторії Нової Землі і Землі Франца-Йосифа. Острови Берингове протоки, Командорські, Курильські і Алеутські теж активно заселяються глупишей.

Під час міграції птах добирається до Каліфорнії, Іспанії та Японських островів. Вона частий гість у Скандинавських країнах, Німеччини, Франції, Канаді та США. Відвідує глупиш і європейську частину Росії. Даний вид дуже численні. За найскромнішими підрахунками в світі існує 15 млн. Цих невеликих буревісників. Найбільше їх налічується в Північній Америці і північних районах азіатської частини Росії. Найбільша ж популяція живе в районі Шпіцбергена – до 2-х млн. Особин.

Тіло у глупишей в довжину досягає 46-48 см. Розмах крил 102-112 см. Вага коливається в межах від 600 до 900 грам. Колір оперенья буває світло-сірим і блідо-жовтим. Трапляються птиці, пофарбовані в білі тони. У таких пернатих тільки спина має сірий колір. Ноги, як правило, голубуваті. Оперенье хвоста темніше інших частин тіла.

Свої гнізда глупиші влаштовують на скелястих пустельних берегах численних північних островів. При цьому утворюються величезні колонії, що налічують сотні тисяч птахів. Ті представники виду, яким гніздитися ще рано, все літо мандрують над водною гладдю. Вони неухильно слідують за відступаючими на північ льодами, що дрейфують. Іноді залітають на величезні крижини, відшукують серед них ополонки і годуються в них.

Для насиджування самка здатна розташуватися біля підніжжя стрімкої скелі або забратися на величезний стрімчак. Саме гніздо являє собою невелику улоговинку в землі, досить недбало вистелену травою. Птах відкладає тільки одне яйце сірувато-білого кольору, розведеного темно-бурими вкрапленнями. У насиживании беруть участь як самець, так і самка. Змінюються вони щотижня, і звільнився глупиш тут же відлітає годуватися, оскільки поки сидить на яйці, нічого не їсть.

Інкубаційний період триває 2 місяці. По закінченню цього терміну на світ з’являється пташеня. Годують його не частіше одного разу на добу. Цього малюкові цілком вистачає, щоб швидко зміцніти. Через 50 днів малюк йде у воду і тут же починає пробувати літати. Дуже скоро він стає на крило. Відбувається це звичайно на 70 день після народження.

Відразу після цього, вся величезна колонія починає розпадатися. Птахи залишають місця гніздування і відправляються подорожувати по безкрайніх просторах північній частині планети. Океанські води є для них рідною стихією. Ці невеликі пернаті можуть годинами парити над морською гладдю. Під час годівлі плавають, періодично опускаючи голову у воду. Пірнати вони не вміють і добувають живність, що мешкає біля самої поверхні.

Харчуються глупиші креветками, кальмарами, рибою, планктоном, поїдають медуз, не гребують падлом і відходами з морських суден. В останні десятки років саме риболовецькі судна привертають величезні зграї цих птахів. Від берега даний вид буревестнікових віддаляється не більше, ніж на 200 км. Під час гніздування птиці намагаються не віддалятися далі 50 км від кромки прибою. Ці пернаті дуже крикливі і забіякуваті. Їх голоси чимось нагадують регіт гусей.

Живе глупиш не менше 40 років. Статеве дозрівання наступає у віці 6-8 років. Пари утворюються на все життя. Промислове значення цього виду дуже високе, але зникнення глупишей не загрожує, враховуючи їх чисельність. До речі, свою назву птиці отримали за вражаючу довірливість. Навіть сидяча на яйці самка може підпустити до себе людину майже впритул. Однак така риса характеру не сильно впливає на популяцію цих пернатих.

Посилання на основну публікацію