Гепард

Найшвидшою твариною на Землі є гепард. Він здатний бігти зі швидкістю 120 км / ч. Але такий швидкий темп цей представник котячих може підтримувати тільки 7 секунду. Зате 70 км / год набирає за 2 секунди. Мешкає стрімкий звір в Африці. Збереглася невелика популяція в південно-західних районах Азії. Це Іран, Афганістан, Пакистан. Колись хижак жив в Індії, Казахстані, на Близькому Сході, але в наші дні пропав з цих місць.

Зовнішній вигляд

Представники даного виду зовні помітно відрізняються від інших кішок. Тіло у них струнке і сухорляві. Голова невелика, а вуха маленькі і мають округлу форму. Очі посаджені високо. Від очей до пащі тягнуться тонкі смуги чорного кольору. Кінцівки довгі. Маса тіла становить 40-70 кг. Довжина тулуба досягає 110-150 см. Довжина хвоста дорівнює 60-80 см. Висота в загривку варіюється в межах від 65 до 95 см. Самці трохи крупніше самок. Шкура має пісочний колір. По ній розкидані невеликі чорні плями. Плями є і на хвості. Але наприкінці вони зливаються і утворюють темні кільця. На кінці хвоста є густий пучок білої вовни.

Розмноження і тривалість життя

Статева зрілість у самок наступає у віці 20-24 місяців. Самці дозрівають на початку 2-го року життя, але спаровуватися починають в 3-річному віці. Шлюбний період не обмежений конкретними місяцями і триває протягом усього року. При цьому пари не утворюються. Самка може вступати в контакт з різними самцями. Вагітність триває 90-95 днів. У посліді може бути до 9 кошенят. Але найчастіше їх налічується 4. Важать новонароджені 200-300 г. З’являються на світ з уже характерними темними плямами на пухнастому хутрі. Від шиї до середини спини тягнеться невелика грива. З віком вона зникає. Молодь покидає мати у віці від 13 до 20 місяців. У дикій природі гепард живе 12-14 років, в неволі доживає до 20-23 років.

Поведінка та живлення

Ці кішки мають свою особливу соціальну структуру. Самки живуть поодинці і не спілкуються один з одним. Після появи кошенят займаються їх вихованням. Найголовніше полягає в тому, щоб навчити молодь полювати. Потім підріс молодняк покидає матір. Брати і сестри утворюють групу, яка існує близько 2-х років. По закінченню цього терміну возмужавшие самки залишають колектив і починають вести самостійне життя, а самці залишаються разом на все життя. У братів є своя мисливська територія, яку вони захищають від інших самців. Самки не територіальні і полюють, де хочуть.

Активні гепарди в ранковий і вечірній час, коли ще світло. Полюють в основному на копитних тварин середніх розмірів. Це газелі й антилопи вагою до 40 кг. Нападають хижаки також на молодих зебр і антилоп гну. До жертва не підкрадаються, а намагаються наздогнати в бігу. Переслідують видобуток не більше хвилини. Якщо та виявляється швидкою, то припиняють погоню. Рівень успіху при полюванні оцінюється в 50%. Займаючись пошуком видобутку, керуються зором, а не запахом, як багато інших хижаки. Після стрімкої погоні звір зазвичай відновлює сили протягом 30 хвилин.

Вороги

Серед великих африканських хижаків даний вид найслабший. Трапляється, що леви, гієни і леопарди віднімають у гепардів здобич. Відбувається це в 30 випадках зі 100. Тому стрімкі хижаки намагаються відразу з’їсти свою жертву. Падлом вони не харчуються, а їдять тільки те, що добувають самі. Так як звір покладається тільки на швидкість, то будь-яка травма кінцівок може привести його до загибелі. Особливо висока смертність спостерігається у молодняку. До року доживають лише 10% дитинчат. Гинуть вони від зубів великих хижих тварин і від кігтів хижих птахів.

Посилання на основну публікацію