Гадюка звичайна

Відноситься гадюка звичайна до сімейства гадюковие і входить в рід справжні гадюки. Це отруйна змія, ареал проживання якої простягається від Західної Європи до Далекого Сходу. Її не лякають низькі температури, тому рептилію можна зустріти в далеких північних районах і у високогірній місцевості аж до 3 тис. Метрів над рівнем моря. За своїм характером ця змія не агресивна. Вона може напасти на людину, лише захищаючись. Укус її дуже хворобливий, але смертельний результат наступає дуже рідко.

Зовнішній вигляд

Розміри у рептилії середні і сильно залежать від місця проживання. Найбільші змії живуть у Скандинавії. У цих північних землях вони доростають до 1 метра. У Великобританії і на півночі Франції представники виду коротше. Їх довжина досягає 80-85 см. В інших районах ці змії зазвичай доростають до 55-60 см. Самки трохи більші за самців. Маса коливається в межах від 100 до 180 грам.

Голова велика і плоска. Вона відокремлена від тулуба невеликої шиєю. Зверху на голові є захисні пластини прямокутної форми. Вони захищають тім’я, передню частину морди і очі. Добре проглядається вертикальний зіницю. Самі очі великі. У самок вони менше, ніж у самців. На кінці морди є носова пластина. У ній знаходиться носовий отвір. Кольорові тони змінюються від сірих до темно-коричневих і навіть чорних. Через всю спину тягнеться зигзагоподібний малюнок. При загальному темному тлі розрізнити малюнок майже неможливо. Від очей до шиї йдуть темні смуги. Самки, як правило, темніше, а самці світліше. Тому темний візерунок на спині у них проглядається більш чітко.

Розмноження і тривалість життя

Гадюка звичайна виробляє потомство 1 раз на 2 роки. У районах з холодним кліматом 1 раз на 3 роки. На європейській території шлюбний сезон проходить в останній тиждень квітня. А в північних районах в другій половині травня. Даний вид відноситься до живородних. Яйця розвиваються в утробі матері, а на світ з’являються дитинчата. Відбувається це звичайно з серпня по вересень, іноді на початку липня або початку жовтня.

У посліді зазвичай налічується 10-20 змійок. Вони обтягнуті прозорою мембраною, від якої, потрапивши на землю, тут же звільняються. Розмір новонароджених варіюється від 15 до 20 см. Вони відразу не розповзаються в різні боки, а кілька днів тримаються біля матері. Лише після цього починають самостійне життя. При цьому вже здатні виробляти отруту. Новонароджені практично відразу линяють. Надалі линька проходить 1 раз на місяць. Тривалість життя у даного виду складає 12-15 років.

Поведінка та живлення

Раціон харчування складається з полівок, землерийок, мишей, ящірок, хробаків, жаб, тритонів, саламандр. З’їдаються пташенята і яйця птахів. В цілому ж дієта варіюється залежно від місцевості. Молоді змійки в основному поїдають черв’яків, павуків і жаб. Коли їх довжина сягає 30 см, вони переходять на дорослий раціон. У холодний період року гадюка звичайна укладається в зимову сплячку. Триває вона близько 150-180 днів. У холодних північних районах може тривати 8-9 місяців.

Для зимівлі вибираються нори і міжгір’я з глибинною до 2 метрів від поверхні землі. У них температура, як правило, тримається на рівні 3-4 градусів за Цельсієм. Іноді в таких норах збирається кілька сотень представників виду. Якщо взимку теплішає, і сніг тане, то рептилії виповзають з укриттів, гріються на сонці і подорожують по снігу. Коли їх багато, то на поверхню землі виповзає величезна шевелящаяся маса. За час зимової сплячки гине до 15% дорослих змій і до 40% молодих. Тобто смертність дуже висока.

У літній період рептилії люблять грітися на сонці. Коли його немає, то ховаються під пнями або в ущелинах серед каміння. Даний вид відноситься до домосідам. Ці змії не люблять переміщатися на відстані більше 100 метрів. Лише під час пошуку місця для зимівлі можуть уползать на кілька кілометрів. Незважаючи на отруту, гадюка звичайна має багато ворогів в дикій природі. В основному це хижі птахи. До них відносяться сови, шуліки і орли. Поїдають отруйних рептилій також їжаки і кабани. Що стосується осіб, то він завжди прагне вбити змію, якщо вона попадається у нього на шляху.

Посилання на основну публікацію