Фламінго

Фламінго – це рід птахів, входить в сімейство фламінговие. В роду є 6 видів. 4 з них мешкають в Америці та 2 в Старому Світі. Живуть пернаті по берегах лагун і дрібних водойм. Утворюють величезні колонії, в яких можуть нараховуватися сотні тисяч птахів. Спосіб життя ведуть осілий. Зустріти колонії можна в східних і західних районах Африки, в Індії та прилеглих до неї з заходу територіях, в районі Каспію, в Малій Азії. Що стосується Європи, то птахи облюбували для себе південь Іспанії, Францію, Сардинію. На американському континенті дана популяція живе на півдні і північному сході Південної Америки, а також у Центральній Америці та у Флориді.
Птахи воліють селитися біля водойм з високою концентрацією солі, так як у такій воді багато рачків, а риба не живе. Саме рачки є основним раціоном харчування. У пошуках потрібної середи представники роду можуть селитися і по берегах гірських озер. При цьому вони досить стійкі як до низьких, так і високих температур. Завдяки агресивному середовищі, у птахів на ногах дуже міцна шкіра. Періодично пернаті перелітають до прісних водойм, щоб змити відкладення солі і напитися.

Зовнішній вигляд
Ці птахи люблять стояти на одній нозі. Причини такої поведінки до кінця не вивчені. Але останні дослідження показують, що таким чином пернаті зменшують тепловтрати, адже вони годинами знаходяться в холодній воді. Шия в них довга і гнучка. Колір оперенья від білого до червоного. Махові крила чорні. Рожеві та червоні відтінки оперенням надають водні бактерії, що містять бета-каротин. Пальці на ногах з’єднані плавальними перетинками. Примітний дзьоб. Він масивний і загнутий вниз. З його допомогою фільтрується їжа з води. У молодих птахів оперенье червонувато-сіре.
Зростання і вага у птахів відрізняється залежно від виду. Найдрібнішими є малі фламінго, що мешкають в південних і східних районах Африки. Їх висота сягає 80-90 см при вазі 1,5-2 кг. А найбільшими вважаються рожеві фламінго, поширені на території Азії та Європи. У висоту вони досягають 1,3 метра при вазі 3,5-4 кг. Розміри і вага інших видів знаходяться між ними. Самці трохи крупніше самок.

Розмноження і тривалість життя
Пари у цих птахів моногамні і утворюються на все життя. Гнізда робляться з черепашника, мулу і бруду. Форма у них конусоподібна. У висоту гнізда досягають 60-70 см, щоб при підйомі води не затопило кладку. Налічується в ній, як правило, одне яйце. Інкубаційний період триває місяць. Вилупилося пташеня годують розоватой рідиною, яку виділяють спеціальні залози, розташовані в стравоході у дорослих птахів. Рідина ця дуже поживна. У ній багато жирів і білків.
Перші 6 днів пташенята знаходяться в гніздах. Починають залишати їх у віці від 7 до 12 днів. Годування триває близько 2-х місяців. За цей час дзьоб у молодих птахів виростає, і вони вже можуть самостійно годуватися, фільтруючи їжу з води. На крило молодь стає по досягненню 2,5 місяців. Статева зрілість настає у 3-4 роки. Максимальна тривалість життя складає більше 40 років.

живлення
Раціон харчування складається з рачків, молюсків, синьо-зелених водоростей, личинок комах, дрібних черв’яків. Все це птах знаходить на мілководді. Коли вона шукає корм під водою, то вивертає голову, і верхнє надклювье виявляється внизу. У ротову порожнину засмоктується вода, і дзьоб закривається. Потім, за допомогою шорсткого мови, вода виштовхується через волосяні структури, звані ламелями. Їжа залишається в роті і заковтується. Весь цей процес йде дуже швидко.

Фламінго і людина
У Стародавньому Єгипті цей птах шанувалася як священна. А ось в Стародавньому Римі мови розоватих пернатих вважалися делікатесами, тому представників роду знищували. Індіанці Південної Америки вбивали птахів через жиру, оскільки вважалося, що він лікує від туберкульозу. У наші дні чисельність цих красивих пернатих скорочується через господарську діяльність людей.
Багато водойми, біля яких раніше жили фламінго, пересохли. У воді також збільшується концентрація шкідливих речовин. Все це позначається самим негативним чином на чисельності популяції. Вперше цих птахів стали розводити в зоопарку Базеля (Швейцарія) в 1958 році. З тих пір на світ з’явилося 389 цих пернатих. Їх передали в інші зоопарки по всьому світу.

Посилання на основну публікацію