Фінвал

Фінвал – це кит, що відноситься до сімейства полосатиков. По довжині свого тулуба він поступається лише синьому киту і по праву займає на планеті почесне друге місце по цьому параметру. Самці дещо коротший самок. Середня довжина самців становить 19 метрів, у самок 20. У північній півкулі ці кити, як правило, не бувають довше 24 метрів. У південній півкулі представники виду крупніше. Вони доростають до 27 метрів.

Зате по вазі дана популяція поступається не тільки синім китам, а й гренландским. Тварина, що досягає в довжину 25 метрів, важить близько 70 тонн. Мінімальна вага не буває менше 40 тонн. Спостерігається він на рубежі фізичної зрілості, яка настає у віці 25-30 років. Вважається, що фінвали живуть довше за всіх китів і доживають до 95 років.

Верхня частина тіла тварини має темно-сірий колір, черево біле. На нижній щелепі є велика біла пляма з правого боку. Ліва частина чорна або темно-сіра. Китовий вус блідо-блакитний. У нижній частині тіла розташовуються численні борозни або складки. Тягнуться вони від нижньої щелепи і по довжині складають майже половину тулуба. Налічується їх близько сотні. Вони дозволяють китової глотці значно розширюватися під час годування.

Спинний плавець невеликий. Його висота становить 60 см. Розташовується він ближче до хвоста. Ласти тонкі, хвіст широкий. У центрі має щербини. Висота фонтану води досягає 6 метрів. Фінвал може розвивати швидкість до 45 км / ч. Пірнає на глибину до 250 метрів. Під водою зазвичай знаходиться не більше 15 хвилин. Це найшвидший і стрімкий з усіх китів.

Фінвал віддає перевагу відкритим океанські простори, тому в прибережних водах його зустріти неможливо. Навколишнє середовище ссавця поширюється на тропічні і полярні регіони. Найвища щільність китів спостерігається в прохолодних і помірних водах. Зате біля екватора Східноєвропейський красені трапляються дуже рідко.

Допливають фінвали до самої кромки дрейфуючих льодів як в Арктиці, так і Антарктиці. Відбувається таке в літні місяці. З настанням холодів кити мігрують у більш теплі води. У південному і північному півкулі пори року не збігаються, тому жителі півдня і сіверяни ніколи не зустрічаються. Деякі дослідники, у зв’язку з цим, виділяють дві різні популяції. У цьому важливу роль відіграють і розміри, так як південні фінвали декілька більше.

Розмноження

Злучаються кити в теплих водах в зимовий період часу. Вагітність триває 11,5 місяців. Розмір новонародженого становить майже 7 метрів при вазі близько 2-х тонн. Молочне годування продовжується 7 місяців. Потім малюк починає харчуватися самостійно. При цьому його розміри вже доходять до 12 метрів. Статева зрілість у фінвала настає у віці від 8 до 12 років. Народжує самка з перервою в 2-3 роки.

Поведінка та живлення

Харчування фінвала складається з ракоподібних рачків, так званого криля, а також з дрібної риби – це оселедець, сардина, мойва, анчоус, минтай. Виявивши косяк риби, фінвал починає з великою швидкістю кружляти навколо нього і, таким чином, зганяє зграю у велику щільну купу. Потім він лягає на бік (так йому зручніше заковтувати видобуток), відкриває величезну пащу і насичується. У добу киту потрібно не менше 2-х тонн їжі. Під час полювання тварина рухається зі швидкістю 11 км / ч.

Видобуток потрапляє в широко розкриту пащу разом з водою. За раз кит заковтує до 10 кг криля, риба, природно, важить більше. Потім белобрюхий гігант закриває пащу і мовою виштовхує воду з рота. Вона просочується крізь китовий вус, а жертви осідають на ньому. Кіт злизує видобуток мовою і проковтує.

Китовий вус налічує до 450 пластин з кожного боку величезного рота. Довжина однієї пластини становить 76 см, ширина 30 см. По краях є бахрома. На харчування фінвал затрачає на добу до 3-х годин чистого часу. Якщо ж їжі мало, то її пошук може тривати цілу добу. Під водою ссавець перебуває не більше 10-15 хвилин, потім спливає, потім знову занурюється. З урахуванням усіх цих факторів можна укласти, що полювання є справою клопіткою.

Живе фінвал невеликими групами по 6-10 особин. Коли їжі дуже багато, кити об’єднуються у великі стада. Між собою представники виду спілкуються за допомогою низькочастотних звуків. Можуть перемовлятися, перебуваючи один від одного на відстані в сотні кілометрів. Під час шлюбних ігор звуки видають тільки самці, привертаючи до себе самок. За останні 100 років відбулося різке збільшення різних океанічних шумів за рахунок значного зростання судноплавства. Це негативно позначається на відтворенні популяції, так як самцям стає важко залучати до себе самок.

Чисельність

Точних цифр, об’єктивно характеризують чисельність цієї популяції, немає. У Північній Атлантиці, за оцінками Міжнародної китобійної комісії, мешкає близько 50-100 тисяч фінвалів. Незалежні дослідники називають цифру в 40-56 тисяч. У північних районах Тихого океану живе порядку 2500 особин. Таку цифру запропонувала спеціальна комісія США.

У південних водах кит не надто численною. За різними підрахунками поблизу Антарктиди плаває від 15 до 38 000 Белобрюхий красенів. У кожному разі, даний вид зустрічається частіше, ніж синій кит, проте комерційне полювання на нього заборонена. Ця популяція знаходиться під захистом Конвенції про збереження мігруючих видів тварин.

Посилання на основну публікацію