Ему

Ему – найбільша в Австралії нелітаючий птах, ендемік. Відноситься до сімейства казуаровие. Мешкають представники виду в самих різних кліматичних зонах по всій Австралії. Їх можна зустріти і всередині континенту і поблизу берегів в лісистій місцевості і савані. Уникають густих лісів і районів з підвищеною посухою. Подорожують зазвичай парами. Можуть утворювати великі зграї при переході до нового джерела їжі. Долають значні відстані. При цьому такі міграції носять сезонний характер.

Зовнішній вигляд

Цей птах може досягати у висоту 160-190 см. Довжина тіла становить 140-165 см. При цьому самки в середньому на 8 см довше самців. Вага варіюється в межах від 20 до 60 кг. Самці в середньому важать 31 кг, а середня маса самок становить 37 кг. Тобто самки за всіма показниками більший і ширше самців. Максимальна швидкість, яку можуть розвивати представники виду, становить 48 км / год за рахунок довгих кінцівок. Довжина одного кроку становить 1 м, а при бігу доходить до 2,7 м. Крила рудиментарні з довжиною приблизно 20 см. Кожне крило на кінці має невеликий кіготь.

На ногах по 3 пальці, які закінчуються гострими кігтями з довжиною до 15 см. А от довжина дзьоба становить 6-7 см. У цих птахів хороші зір і слух. Шия має блідо-блакитний колір з рідкісним пір’ям. Тулуб покритий кошлатим сіро-коричневим оперенням. Воно добре захищає тіло від перегріву, що дозволяє виявляти активність у спекотні дні. У посушливих районах з червоною грунтом оперення набуває рудий відтінок. Молоді птахи набувають доросле оперення у віці 15 місяців, а до цього воно у них більш темне. На очах є захисні мигальні мембрани. Вони напівпрозорі і рухаються горизонтально від внутрішнього краю ока до зовнішнього. Мембрани захищають очі від пилу.

Розмноження і тривалість життя

Період гніздування припадає на грудень-січень. Гніздо робить самець з кори, трави, палиць. Його висота не перевищує 7 см. Розміщується гніздо на відкритому грунті або поруч з чагарником в тих районах, де ему добре знає околиці і може виявити наближення хижаків. В одне гніздо відкладають яйця кілька самок. Там може налічуватися 15-25 яєць з темно-зеленою шкаралупою. Вага одного яйця становить приблизно 800 м Насиджує яйця самець. Інкубаційний період складає 56 днів.

Вилупилися пташенята досягають у висоту 10-12 см при вазі 500 р Самець охороняє потомство. Воно активно і швидко покидає гніздо. З батьками пташенята можуть жити близько року, але зазвичай залишають їх у віці 6 місяців. Статева зрілість настає у 18 місяців. У дикій природі ему живе до 20 років.

Поведінка та живлення

Ці птахи добові і присвячують день нагулу. Добре плавають, спять вночі, але при цьому часто прокидаються. Загальна тривалість сну становить 7:00. Харчування в основному складається з рослинної їжі. Це різні плоди, трави, коріння. З’їдаються також цвіркуни, жуки, таргани, сонечка, коники, мурахи, павуки. Завдяки комахою, забезпечується потреба в білку. Ему їдять пшеницю на посівних полях. Проковтують маленькі камінчики для кращого перетравлення рослинної їжі. П’ють представники виду нечасто, але багато за один раз. Здатні обходитися без води протягом декількох днів.

Відносини з людиною

Представників виду корінні австралійці використовували в якості їжі. Цих птахів їли і перші європейські поселенці. У результаті цього чисельність популяції помітно скоротилася. В даний час вона охороняється законом, але чисто формально. У той же час окремі дикі групи перебувають під загрозою зникнення. Фермери вважають цих птахів шкідниками і винищують їх. Яйця використовують для отримання харчового масла, а м’ясо споживається в їжу.

Посилання на основну публікацію