Ефіопський шакал

Ефіопський шакал відноситься до сімейства псові, роду вовки і є рідкісним видом. Має статус під загрозою зникнення. На 2011 рік налічувалося всього близько 600 дорослих особин. В даний час розроблена програма по збереженню цього виду. Мешкають хижаки по обидві сторони від Ефіопської рифтової долини і між собою ніяк не стикаються. Тобто можна говорити про 2-х підвидах, що мають деякі відмінності. Живуть представники виду на альпійських луках на висоті 3 тис. Метрів і більше над рівнем моря. Нижче не знижується, так як не можуть існувати в жаркому кліматі.

Зовнішній вигляд

Ноги у звіра довгі, морда подовжена, вуха широкі і загострені. Самці приблизно на 20% більші за самок. Довжина тіла становить 85-100 см у самців і 55-65 см у самок. Маса самців дорівнює 14-19 кг, а маса самок досягає 11-14 кг. Висота в загривку доходить до 60 см. У хижака густий підшерсток. Він надійно захищає від мінусових температур.

Основний забарвлення шерсті темно-рудий. На горлі, грудях, животі і внутрішніх сторонах кінцівок хутро світлих. З боків шиї проходить біла смуга. Хвіст знизу білий і має чорний кінець. У самок окрас тьмяніший по-порівнянні з самцями. У період розмноження шкура у них жовтіє, а хвіст стає коричневим.

Розмноження і тривалість життя

Сезон розмноження припадає на кінець літа, початок осені. Вагітність триває 60-62 дня. У посліді налічується від 2 до 6 цуценят. Народжуються вони беззубими, із закритими очима і покриті сірою шерстю. Молочне годування продовжується 10 тижнів. На 4-му тижні життя щенята починають виходити з лігва. У 5 тижнів починають вживати тверду їжу. В цей час їх забарвлення поступово змінюється на дорослий. У 6 місяців цуценята стають самостійними. Статеве дозрівання наступає у віці 2-х років. У дикій природі ефіопський шакал живе 8-10 років. Максимальна тривалість життя становить 12 років.

Поведінка та живлення

Представники виду ведуть соціальний спосіб життя і утворюють сімейні групи. Їх чисельність може доходити до 20 особин у віці старше 1 року. Найпоширенішими є зграї з шести шакалів. У такому колективі сувора ієрархія, а розмножується тільки домінантна пара. У кожної сімейної групи є своя територія. У середньому її площа становить 13-14 кв. км.

Ефіопські шакали ніколи не сплять в норах. Вони відпочивають і ховаються від дощу під нависаючими скелями і за валунами. Тільки домінантна самка в період розмноження робить собі лігво. Полювання здійснюється в денний час. Якщо зустрічаються 2 сімейні групи, то ведуть себе агресивно по відношенню один до одного.

Хоча ці хижаки і соціальні, але видобуток ловлять поодинці. Основний раціон харчування складається з гризунів. А вони активні протягом дня. Рідко здійснюється полювання на гірських кіз. У цьому випадку видобуток ловить вся група. Гризунів в основному викопують з нір, а також поїдають падаль. Випадків нападу на худобу мізерно мало.

Посилання на основну публікацію