Дятел звичайний

Відноситься дятел звичайний до сімейства дятловие і утворює вигляд, який входить в рід строкаті дятли. Мешкає птах як у Європі, так і Азії. Живе не тільки в теплих, але і холодних регіонах. Це Великобританія, Скандинавія, північні райони Росії аж до Уралу. Даний вид живе на Кавказі, зустрічається в північних районах Ірану. Живе в центральних районах Західного і Східного Сибіру, ​​на Камчатці. Далекий Схід, Японія, Корея і західні райони Китаю також є споконвічною вотчиною цього виду. Окремі представники популяції попадаються в північних районах Африки. Це Атласні гори з їх густою рослинністю, а також Канарські острови.

Даний вигляд не мігрує, а веде осілий спосіб життя. Тільки жителі північних районів в роки без харчів можуть поміняти ареал проживання і переміститися в більш благодатні і ситні місця. Навколишнє середовище – найрізноманітніші дерева. Це може бути глуха тайга і міський парк. Дятел звичайний скрізь відчуває себе комфортно. Він не цурається людини, а живе поруч з ним.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла у птаха досягає 23-26 см. Розмах крил – 38-44 см. Маса тіла рідко перевищує 100 грам. Оперенье строкате і добре маскує птицю серед дерев. У самців на потилиці є темно-червона смуга. У самок її немає. Пір’я хвоста дуже жорсткі. Вони служать опорою при лазінні по деревах. Спина, голова і надхвостье мають чорний колір. Черево і горло світло-бурі. З боків є світлі смуги.

Хвіст чорного кольору. Лише крайні кермові пір’я білі. Від дзьоба до шиї і вниз на груди тягнеться широка чорна смуга. Цей птах чудово літає і лазить по стовбурах дерев. Віддає перевагу другому. Політ же полягає в основному в перельоті з дерева на дерево.

Розмноження і тривалість життя

Ці дятли утворюють пари на все життя. Після закінчення періоду гніздування самець з самкою тримаються або разом, або зимують у різних ділянках лісу, але до наступного шлюбного періоду знову створюють пару. Розмножуватися птахи починають з другого року життя. Перед кладкою яєць в квітні місяці створюється гніздо. Робота це трудомістка і займає за часом не менше 2 тижнів. Самець вибирає дерево і довбає в ньому дупло на висоті 8-10 метрів від землі. Якщо попадається багато сучків, то птах кидає розпочату роботу і шукає більш відповідний ствол. Дупло зазвичай сягає в глибину 30-35 см, а в діаметрі становить 10-12 см. Довбає, як правило, один самець. Самка підміняє його дуже рідко.

На початку травня самка відкладає яйця. У кладці їх зазвичай від 4 до 7. Вони білого кольору, а за розміром в 2 рази менше сірникової коробки. Інкубаційний період триває близько 2-х тижнів. Пташенята з’являються на світ голими і сліпими. Годують їх обидві дорослі птахи. На крило молоде покоління стає через 3 тижні після народження. Але ще стільки ж часу тримається біля батьків. Ті підгодовують пташенят до повної їх самостійності. Живе дятел звичайний в дикій природі в середньому 10 років.

живлення

Влітку птах харчується різними комахами. Видобуває вона їх в корі дерев. При цьому перевіряється кожна щілину. У дятла довгий липкий і чутливий мову, що досягає в довжину 4 см. Їм він і визначає наявність комах. Потім видовбується отвір глибиною до 8-10 см. Здобич птах дістає знову ж мовою. Пошук корми звичайно починається з нижньої частини стовбура. Дятел піднімається вгору, а потім перелітає на інше дерево і повторять всю процедуру. Дерева завжди вибираються старі і хворі, в корі яких деревні жуки відчувають себе дуже привільно. Тому можна сказати, що даний вид є санітаром лісу, очищаючи його від шкідників.

У зимовий період дятел звичайний переходить на рослинну їжу. Він їсть горіхи, насіння, жолуді. Комахи в зимові місяці становлять велику рідкість. Якщо корми мало, то дятли змінюють зону свого проживання і переміщаються в інший регіон. Молоді птахи можуть не повертатися в рідні місця роками. Пожили ж ветерани дуже неохоче змінюють звичне середовище перебування. Навесні, коли нирки і насіння закінчуються, а комах знайти ще неможливо, птахи харчуються соком дерев, пробиваючи при цьому кору своїми міцними дзьобами.

Поведінка

Птах ця тяжіє до самотності. У кожної є свій кормової ділянку. При високій щільності дятлів ділянки можуть перетинатися. У цьому випадку виникають конфлікти. Особливо вони характерні для періоду гніздування. Але протидіють один одному тільки птахи однієї статі. Самець з самкою в конфлікт ніколи не вступають. Під час бійки завдають ударів дзьобом і крилами. Загрозлива поза – це скуйовджене на голові пір’я і злегка відкритий дзьоб.

Вороги

Дятел звичайний вважається сміливою птицею. Хижаків він не боїться, але якщо небезпека серйозна, то швидко відлітає. Людини, як правило, ігнорує. Якщо той підходить до дерева, за яким повзає дятел, то птах перебирається на іншу сторону стовбура, щоб її не було видно. Лише в тому випадку, коли людина проявляє настирливість, птах з обуреним криком зривається з дерева і перелітає на інше. В цілому ж люди і дятли уживаються один з одним вже багато сотень років. Чисельність популяції тримається на стабільному високому рівні і зникнення їй не загрожує.

Посилання на основну публікацію