Димчастий леопард

Димчастий леопард утворює вид, що мешкає в південно-східних районах Азії. Це передгір’я Гімалаїв в Індії та Непалі, Таїланд, М’янма, Бутан, вічнозелені ліси в східних районах Бангладеш. Зустрічаються представники виду в Західній Бенгалії і південних районах Китаю. Звір воліє жити в сухих тропічних лісах. Даний вид знаходиться під загрозою зникнення і охороняється законом на більшій частині свого ареалу. Однак в Індії і Таїланді цей закон дотримується погано. На сьогоднішній день в зоопарках по всьому світу міститься близько 250 цих тварин. У дикій природі живе близько 10 тис. Особин.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла у самців становить 80-105 см, у самок відповідає 68-95 см. Довжина хвоста дорівнює 60-90 см. Висота в холці досягає 50-55 см. Маса тіла варіюється в межах від 11 до 23 кг. Кінцівки короткі. При цьому задні кінцівки довші передніх. Лапи широкі. Голова має подовжену форму. Рогівка очей жовтого кольору. Ікла великі. Хутро темно-сірого або темно-охристого кольору. На ньому є чорні або темно-сірі плями. Вони великі і неоднакові за формою. Присутні чорні плями на голові. Від куточків очей до пащі тягнуться чорні смуги. Уздовж хребта тягнуться подовжені чорні плями. Живіт і кінцівки також покриті плямами. Хвіст прикрашений чорними півкільцями.

Розмноження і тривалість життя

Статеве дозрівання наступає у віці 2-х років. Шлюбний період триває з грудня по березень. Самці в цей період стають надзвичайно агресивними. Вагітність триває 3 місяці. У посліді налічується від 2 до 5 дитинчат. Найчастіше їх 3. Важать кошенята 160-260 г. На світ з’являються сліпими і абсолютно безпорадними. Забарвлення у них однотонно темний, без плям. З’являтися ті починають у віці 6 місяців. Очі відкриваються через 10 днів після народження. Молочне годування продовжується 3 місяці. Молодь починає доросле життя після 10 місяців. Самка народжує щороку 1 раз. У дикій природі димчастий леопард живе 11 років. У зоопарках дещо більше. Максимальна тривалість життя в неволі становить 17 років.

Поведінка та живлення

Ці звірі ведуть одиночний спосіб життя. Днем відпочивають на деревах, а вночі полюють. До жертви хижак або підкрадається і переслідує, або чекає на дереві. В цілому, про життя цих тварин інформації дуже мало, так як вони скритні і мешкають в густій ​​рослинності. По деревах лазять чудово і відмінно плавають. Полюють на мавп, оленів, кіз, кабанів, дикобразів, птахів, а також гризунів і рептилій.

Загрози

Головною загрозою для димчастих леопардів є втрата природного середовища існування. Винен в цьому людина, оскільки займається масовою вирубкою лісів. На другому місці стоїть браконьєрство. Звірів відстрілюють через їх красивих шкур, а також зубів і пазурів. Вживається і м’ясо як замінник тигрячого в традиційній азіатській медицині. Високо цінуються також живі хижаки за рахунок свого оригінального зовнішнього вигляду. Всі ці негативні фактори і позначаються на чисельності популяції. Заходи щодо збереження виду приймаються, але поки вони є недостатні.

Посилання на основну публікацію