Чиж

Чиж – птах, що належить до сімейства в’юркових. Мешкає в західних і східних районах Євразії. Живе в основному в хвойних лісах. Гніздиться в північних районах Європи і північно-східних районах Азії. У зимовий період зміщується південніше. У багатьох місцях Європи живе цілий рік. Не покидає місця гніздування, якщо струмки і ріки не покриваються льодом.

Зовнішній вигляд

У довжину птах досягає 11-12,5 см. Розмах крил коливається в межах від 20 до 23 см. Вага дорівнює 12-18 м Загальний фон оперенья у самців зеленувато-жовтий. Крила чорні з жовтими смугами. Груди жовта з темними плямами. З боків темного хвоста є жовта окантовка. Кінець у хвоста чорний. У самок оперенье оливкового кольору. Груди білувато-жовта. Оперенье молодих птахів аналогічно Оперення самок. У самців на голові є чорна пляма. У різних птахів воно відрізняється за розмірами. Вся інша частина голови жовта. Дзьоб короткий і має сірий колір. Кінцівки світло-жовті.

Розмноження і тривалість життя

Пари у представників виду утворюються ще в зимовий період до міграції. Гнізда влаштовуються на соснах і ялинах на висоті не менше 10 метрів від землі. Робиться гніздо з маленьких гілочок, сухої трави, лишайника, моху. Усередині вистилається пухом, форму має чашеобразную. Шість-сім пар утворюють колонію. Гнізда у них розташовуються близько один від одного.

За сезон самка робить 2 кладки. Перша кладка припадає на середину квітня. У ній налічується від 2 до 6 яєць. Колір у них світло-сірий або світло-блакитний з дрібними коричневими цятками. Інкубаційний період займає 2 тижні. Насиджує яйця самка. З’явилися на світ пташенят батьки вигодовують комахами. Через 15 днів молоде покоління залишає гніздо, але знаходяться біля нього ще близько місяця, поки їх оперенье повністю не сформується. Час другого виводка триває з середини червня до середини липня. У дикій природі чиж живе в середньому 3 роки. У неволі тривалість життя становить від 11 до 14 років.

Поведінка та живлення

У літній період птахи живуть парами. Восени збираються в зграї. Мігрують з місць гніздування в кінці вересня. Харчуються в основному на деревах. На землю спускаються надзвичайно рідко. Восени і взимку живляться насінням листяних дерев. Відвідують посівні площі і пасовища. Навесні пернаті знаходяться у хвойних лісах і поїдають насіння хвойних дерев. Навесні і влітку в раціон харчування входять комахи.

Чижі цінуються в якості домашніх птахів за їхній спів і зовнішній вигляд. Особливого догляду вони не вимагають і добре адаптуються в неволі, але практично не розмножуються. З канарейками можуть утворювати гібриди. Таке спостерігається не тільки в неволі, але і в дикій природі. Чисельність даної популяції в світі оцінюється в 30-35 мільйонів пар. У Європі живе близько 15 мільйонів пар. Істотного скорочення кількості цих пернатих не спостерігається. За Бернської конвенції вони мають статус охоронюваного виду птахів.

Посилання на основну публікацію