Бенгальський тигр

Бенгальський тигр є підвид тигра, мешкає в Центральній Азії. Це в першу чергу центральні і північні райони Індії і Бангладеш. Могутня велика кішка зустрічається також в Пакистані, східній частині Ірану, попадається в Непалі, Бірмі та Бутані. Чисельність у звіра низька, але серед своїх побратимів даних підвид найчисленніший. На території Індії живе близько 2-х тис. Цих смугастих хижаків. Друге місце займає Бангладеш, де налічується майже 500 особин. Загальна чисельність, включаючи зоопарки, становить близько 3,5 тис. З тенденцією до зменшення. Даний підвид класифікується як знаходиться під загрозою зникнення.

Зовнішній вигляд

Колір шкіри звіра варіюється від жовтуватого до світло-оранжевого. Загальний фон розбавляють вертикальні смуги темно-коричневого або чорного кольору. Живіт і внутрішні частини кінцівок білі. Хвіст оранжевого кольору з чорними кільцями. Рогівки очей жовті, ікла довгі, щелепи потужні, кігті гострі та втяжні. Трапляються тигри-альбіноси білого кольору. У природі вони рідкість, а ось в зоопарках і цирках зустрічаються набагато частіше. У неволі тварин з таким забарвленням спеціально схрещують. Їх комерційна цінність вища, ніж у рудих побратимів. У середині XIX століття був убитий звір з чорною шкурою. Але більше подібних екземплярів в природі не зустрічалося.

Самці більші за самок. Довжина їх тулуба становить 2,7-3,1 метра, включаючи довжину хвоста. Самки виростають до 2,4-2,65 метра також з хвостом. Хвіст досягає в довжину 80-100 см. Висота в холці дорівнює 90-110 см. Середня вага самців становить 220 кг, у самок цей показник дорівнює 140 кг. Самий великий самець був убитий в 1968 році на півночі Індії. Важив він 389 кг при довжині тіла 3,22 метра. У 1990 році в Національному парку Читван були зареєстровані 2 самця вагою більше 270 кг.

Розмноження і тривалість життя

Статеве дозрівання у самок наступає в 3-4 роки. Самці набувають дітородні функції в 4-5 років. Шлюбного періоду, як такого, немає. Потомство відтворюється протягом усього року. Максимальна народжуваність в Індії припадає на грудень-квітень. Вагітність триває 100-110 днів. Народжує самка в печері або густому чагарнику. На світ з’являється від 1 до 4 тигренят. Вони сліпі і абсолютно безпорадні. Важать від 800 до 1600 грам.

Молочні зуби прорізаються через 2 тижні після народження. Повна заміна зубів відбувається до 10 тижня. Молочне годування продовжується 3-6 місяців, але вже через 2 місяці після народження малюки починають вживати тверду їжу. Вчитися полюванні починають з 6 місяців, а в рік вже полюють самостійно. З матір’ю молодь живе до 2-3-річного віку. Потім молоді звірі йдуть і створюють власні території. Причому самці видаляються якнайдалі, а самки залишаються недалеко від матері. У дикій природі бенгальський тигр живе 15 років. У неволі доживає до 18-22 років.

Поведінка та живлення

Цей звір мешкає в джунглях, савані, біля мангрових боліт. Попадається і серед скель в гірських районах. На полювання виходить в основному вночі. У темряві він бачить прекрасно, як і всі кішки. Хижак чудово плаває і лазить по деревах. На коротких дистанціях може бігти зі швидкістю 65 км / год, але швидко видихається. Довжина стрибка досягає 9 метрів. При полюванні на жертву проявляє завидне терпіння, вичікуючи зручний момент для нападу. Напавши, хапає здобич за горло і душить. Після цього тягне її в затишне місце і поїдає. За один раз могутній звір може з’їсти 20-40 кг м’яса.

Раціон харчування складається з великих копитних тварин, що мешкають на території Центральної Азії. Це кабани, косулі, самбара, гаури, буйволи. Нападає бенгальський тигр також на вовків, леопардів, шакалів. Харчується хижак і дрібними тваринами. Він поїдає зайців, дикобразів, павичів, борсуків, мавп, лисиць. Харчується і падлом. Їсть також рибу і крокодилів. Нападає на худобу, чим викликає обурення у людей. Слабкий і старий хижак може стати людожером. Такі випадки бувають. Раніше в рік від тигрячих зубів в середньому гинуло 13 осіб. У наші дні ця цифра менша. Найбільше число нападів фіксується в північних і західних районах Бангладеш.

Живе бенгальський тигр на строго обмеженій території і веде одиночний спосіб життя. Межі мітить сечею і фекаліями. Територія ревниво охороняється від чужинців. Але це більше характерно для самців. Самки набагато демократичніше. Вони часто заглядають один до одного в гості по-сусідськи. Ділянка одного самця, як правило, межує з кількома ділянками самок. Це має велике значення під час шлюбного періоду.

Посилання на основну публікацію