Африканський леопард

Африканський леопард мешкає в більшості країн Африки південніше Сахари. Його можна зустріти в тропічних і гірських лісах, саванах, напівпустелях. Звір живе в тих місцях, де річна кількість опадів перевищує 50 мм. Може також мешкати біля водойм з меншою кількістю опадів. Піднімається в гори на висоту до 5 тис. Метрів над рівнем моря. На континенті представники підвиду розподілені нерівномірно. У Західній Африці вони практично зникли. Крихітна популяція живе в Атлаських горах на території Марокко. Найбільшому ризику хижаки піддаються в районах напівпустель, де часто виникають конфлікти з фермерами через домашньої худоби.

Зовнішній вигляд

Звірі розрізняються за розмірами і забарвленню залежно від середовища проживання. Колір шкури варіюється від блідо-жовтого до темно-золотистого або темно-жовтого. Основний фон покритий чорними плямами. На тулубі вони об’єднуються в подобу розеток. На ногах і животі плями розподілені рівномірно. Зовнішні ділянки вух чорні і мають білі плями. Голова невелика, кінцівки сильні, кігті втяжні. Хвіст з внутрішньої сторони білий, зовні покритий чорними плямами.

Самці більші за самок приблизно на 30%. Їх середня вага становить 60 кг при максимальному 91 кг. Самки в середньому важать від 35 до 40 кг. Довжина тіла варіюється від 90 до 170 см. Плюс хвіст, довжина якого становить від 60 до 110 см. Висота в холці досягає 55-80 см. Мешканці північній частині Африки крупніше південців майже в 2 рази.

Розмноження і тривалість життя

Тічка триває близько 46 днів. Вагітність триває від 90 до 105 днів. У посліді налічується від 2 до 4 дитинчат. Смертність протягом першого року життя доходить до 50%. Народжує самка в печері, серед скель або в дуплі дерева. Очі у дитинчат відкриваються на 10 день після народження. У 3-х місячному віці дитинчата починають слідувати за матір’ю на полювання. Вони залишаються з нею протягом 18-24 місяців і лише по закінченню цього терміну починають самостійне життя. У дикій природі африканський леопард живе в середньому 12 років. Максимальний термін життя становить 17років. У зоопарках окремі звірі доживають до 23 і навіть 24 років.

Поведінка та живлення

Цей хижак непоганий бігун. Він може розвивати швидкість до 60 км / ч. Активний від заходу до світанку. Раціон харчування дуже широкий. Варіюється він від гнойових жуків до великих копитних. З’їдаються гризуни, птахи, зайці, мавпи, антилопи, ящірки, дикобрази. Звір орієнтується на копитних вагою від 20 до 80 кг. Якщо видобуток велика, то хижа кішка може харчуватися нею 2 тижні. Як правило, мало успішної вважається полювання на зебр і жирафів.

Видобуток звір затаскує на дерево. Він може підняти на висоту до 6 метрів тушу вагою до 125 кг. Тобто таку, яка в 2-3 рази перевершує його за масою. Під час полювання нападає на жертву з укриття, хапає її за шию і душить. З іншими хижаками в конфлікти вступає надзвичайно рідко. Спосіб життя у африканського леопарда одиночний, тільки на час шлюбного періоду утворюються пари. У разі нестатку кормів ця велика кішка може нападати на худобу. З людиною відносини напружені.

Посилання на основну публікацію