Звичайний тюлень

Звичайний тюлень мешкає в східній і західній частинах Північного Льодовитого океану. На сході це Берингове море,Чукотське і морі Бофорта. На заході Баренцове море і південні прибережні води Гренландії. Попадається він і в інших морях Арктики, але в незначній кількості. Заселяє також північні прибережні води Атлантичного і Тихого океанів, а також є постійним жителем Балтійського моря. За своїм зовнішнім виглядом тюлені з різних регіонів відрізняються мало. Хіба що тварини, що живуть на сході або тихоокеанські тюлені, декілька більше своїх західних (атлантичних) побратимів. Усього їх налічується на сьогоднішній день 500 тис голів.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла звичайного тюленя коливається в межах 1,85 м, вага становить 160 кг. Самці трохи крупніше самок, в іншому практично не розрізняються. Характерною відмінною рисою цих тварин є V-подібні ніздрі. За ним відразу можна дізнатися цього звіра незалежно від забарвлення шкури.

Окрасою ж буває різним. У ньому присутні коричневі, сірі та руді тони. В основному переважає рудувато-сірий колір шерсті. На ній, по всьому тілу, розкидані дрібні коричневі або чорні плями, що нагадують собою мазки довгастої форми. На спині бувають візерунки з чорно-бурих плям. Досить часто у тюленів спостерігаються чорні плями на морді, голові, а також хвості. Дитинчата з’являються на світ такого ж кольору як і їхні батьки. Білого хутра в перші тижні життя, як у деяких інших видів, у них немає.

Голова має яйцеподібну форму. Морда коротка. Очі великі, виразні, темні. З першого погляду навіть може здатися, що в них світиться непідробний розум. Передні кінцівки довжиною похвалитися не можуть, а задні дуже розвинені і сильні. Картину цю доповнюють короткий хвіст, добре розвинені щелепи, міцні великі зуби і великі ікла. Пересувається звичайний тюлень по льоду і по суші досить спритно, незважаючи на велику масу і гадану незграбність.

Розмноження і тривалість життя

Народжують самки одного дитинчати наприкінці травня або червні після 11 місяців вагітності. Довжина тіла новонародженого становить 1 метр, маса 13 кг. Відбувається цей процес у тюленів, що мешкають поза арктичних вод, на мілинах під час відливу. Через кілька годин настає час припливу, і малюк, опинившись у морської стихії, відразу ж починає плавати.

Мати вигодовує його молоком на протязі місяця. Потім знову вагітніє, причому шлюбні ігри і спаровування відбуваються у воді. Практично відразу ж після цього настає час линьки. Цей болісний процес звичайний тюлень переносить на лежбищах. Влаштовує він їх на кам’янистих островах і стирчать з води рифах, щоб убезпечити себе від хижаків.

Тюлені, що мешкають безпосередньо у водах Арктики, щеняться, спаровуються і переносять линьку на крижинах. В іншому ж їх спосіб життя мало чим відрізняється від більш теплолюбних побратимів. Статева зрілість у самок настає у віці 3-х років, рідше 4-х. Самці дозрівають в 5-6 років. Здатність народжувати у самки зберігається до 25 років. Живе вона 35-40 років. Самці живуть на 10 років менше.

Поведінка та живлення

Харчується звичайний тюлень рибою. У його меню входять корюшка, сайка, навага, мойва, оселедець. Не гребує він і безхребетними. Мешкає цей звір в прибережних водах, ігноруючи далекі подорожі. В кінці літа і восени залягає на косах і мілинах схильних припливи і відпливи. Уникає відкритих місць і широких берегів. Добре плаває, пірнає.

Вороги

Білий ведмідь ніколи не проти поласувати звичайним тюленем, але той дуже обережний і передбачливий. Тому ведмедик рідко пробує його м’ясо. Зате справжніх бичем для цього звіра є косатки. Ці потужні хижаки без праці ловлять тюленів і поїдають. Врятуватися від них можна тільки на березі, але бідному тварині не завжди вдається до нього дістатися.

Посилання на основну публікацію