Зебри

Відносяться зебри до роду коней і є споконвічними мешканцями Африки. Поділяються на 3 види: рівнинний, пустельний і гірський. Перший вид живе у південній та східній частині континенту в саванах. Гірський вид облюбував для себе південно-західні райони Африки, які рясніють високогірними плато. А представники пустельного виду живуть в Ефіопії та Кенії. Останніх залишилося дуже мало, і вони занесені до Червоної книги. Різні види один з одним не схрещуються, навіть якщо діапазони їх проживання збігаються. При штучному схрещуванні спостерігається високе число викиднів.

Зовнішній вигляд

Ці тварини досить великі. Їх вага може досягати 350 кг. Самці трохи крупніше самок. Висота в плечах досягає 1,3 метра. Довжина тіла становить 2-2,6 метра. Хвіст доростає до 50 см. Забарвлення являє собою чергування білих і чорних смуг. Передбачається, що основний фон тіла чорний і розбавлений білими смугами. На голові, шиї і передньої частини тулуба вони розташовані вертикально. На кінцівках смуги горизонтальні, а на задній частині тулуба йдуть під кутом. У кожної особини візерунок на шкурі строго індивідуальний.

Смугастий окрас захищає від мух і ґедзів. Він також вводить в оману хижаків, хоча на левів ніякого враження не справляє. Вони успішно полюють на смугастих непарнокопитних тварин. У бігу мешканці Африки повільніше коней, але вони мають дуже високою витривалістю. Це робить їх мало привабливою здобиччю для хижаків. До того ж у зебр існує своєрідна тактика. Вони біжать зигзагами і кидаються з боку в бік. Тому наздогнати їх стає ще важче. А якщо тварина загнали в кут, то воно кусається, штовхає і встає на диби. У цих непарнокопитних відмінний зір і чудовий слух. Те ж саме можна сказати і про нюх.

Розмноження і тривалість життя

Певних термінів розмноження у тварин немає. Пік пологів припадає на початок сезону дощів. Триває він з грудня по березень. Вагітність триває 350-390 днів. На світ з’являється найчастіше 1 лоша. Двійнята буває рідко. Важить новонароджений близько 30 кг. Практично відразу ж встає на ноги і починає слідувати за матір’ю.

Смертність серед дитинчат дуже висока. Гинуть вони в основному від хижаків, для яких є ласою здобиччю. До 1 року доживає лише 50% лошат. Молочне годування продовжується до 16 місяців. Самка народжує 1 раз на 3 роки. Дітородні функції у неї зберігаються до 18 років. У дикій природі зебри живуть до 25-30 років, в неволі доживають до 40 років. Статевозрілими стають в півтора року. Перший дитинча у самки з’являється у віці 3-х років.

Поведінка та живлення

Ці тварини надзвичайно соціальні. Однак форми спілкування залежать від виду. Мешканці гір і рівнин живуть сімейними групами. На чолі такої групи варто жеребець. У ній налічується до 6 кобил і лошата. Молоді самці живуть поодинці або об’єднуються в групи з іншими самцями. Коли вони стають дорослими, то заводять свої гареми. А ось мешканці пустель не мають постійних соціальних зв’язків. У групи вони об’єднуються всього лише на кілька місяців. Потім може утворитися інша група. Нерозривно пов’язані один з одним тільки самки зі своїми жереб’ят.

Сплять ці представники непарнокопитних стоячи. При цьому завжди збираються в групу. Так безпечніше, з урахуванням хижаків. Спілкуються один з одним за допомогою іржання і гавкоту. Своє настрій зебра висловлює через вуха. Якщо вона спокійна, то вуха стоять прямо. У стані переляку вони подаються вперед. А коли тварина сердиться, то вуха йдуть назад. Сердите настрій також супроводжується гучним пирханням. У разі появи хижака тварина видає гучні гавкаючі звуки. Що стосується харчування, то воно складається з рослинної їжі. Це чагарники, листя, кора дерев, гілки і різні трави.

Посилання на основну публікацію