Єнот полоскун

Єнот-полоскун мешкає в листяних і змішаних лісах Північної Америки. Це його споконвічна батьківщина. Поширюється вона від Панамського перешийка до південних районів Канади. У Євразію звіра завезли на початку XX століття. Він облаштувався в Німеччині та європейської частини Росії. На території останньої йому дуже сподобалися Білорусія та Азербайджан. Він також непогано влаштувався в Японії, куди потрапив за часів палахкотять на території Російської імперії Громадянської війни. Зустрічається звір і у Франції. У цю країну він проник з Німеччини. М’який клімат справив на нього саме сприятливе враження, і цей представник сімейства єнотових з комфортом облаштувався в затишних і доглянутих французьких лісах.

Даний вид є найбільшим і відомим в не дуже численному сімействі єнотових. Довжина тіла коливається від 40 до 70 см. Вага варіюється в межах від 3,5 до 9 кг. Хвіст в довжину досягає 25 см. Звір щільний, кремезний, з короткими сильними кінцівками. Лапи широкі з добре розвиненими пальцями. Вуха округлі, морда укорочена. Шерсть має густий підшерсток, прекрасно захищає від холоду.

Хутро звіра сірий з коричневим відтінком. З боків морди він досить довгий і змахує на бакенбарди. Сама ж морда чорна. Над кожним оком є ​​широка біляста смуга. Навколо чорного кінчика носа шерсть також біла. Хвіст пухнастий сірого кольору. На ньому розташовується до 10 чорних або темно-коричневих широких кілець. Завдяки їм, єнота неможливо сплутати з тією ж сірою лисицею.

Єнот-полоскун чудово лазить по деревах. У нього відмінний зір. У темряві він бачить краще кішки. Цим звір зобов’язаний не тільки пильним очам, а й чуйним Вібриси. Це довгі білі вуса, які ростуть на морді тварини. Щось подібне є також на грудях, животі і на внутрішній поверхні лап.

Споконвічний мешканець американського континенту дуже любить проводити час в просторих дуплах великих дерев. У них він відпочиває і спить. У північних районах облаштовує дупла для зимової сплячки. Триває вона приблизно 4 місяці. Характерно те, що на теплому півдні тварина ігнорує подібне дозвільне проведення часу, воліючи не спати в холодний період року.

Харчується єнот-полоскун практично всім. Це справжнісінький хижак. Правда його фізичні можливості поступаються тим самим представникам сімейства котячих. У звіра короткі ноги, тому бігун він навіжений. На коротких відстанях він може розвивати швидкість від 16 до 24 км / ч. Плаває зі швидкістю 5 км / ч. Тварина воду дуже любить і може залишатися в ній на кілька годин.

Активність випадає на нічні години. Їсть звір комах, жаб. Не відмовляється від ящірок і невеликих змій. Ласує мишами і щурами. Поїдає яйця птахів, та й самих пернатих може заковтнути за милий мій. Дуже любить рибу, а також їсть раків. Що стосується рослинної їжі, то із задоволенням поїдає ягоди, горіхи і дикі фрукти. Об’єктивності заради треба зауважити, що єнот-полоскун є одним з найбільш всеїднихтварин у світі. Треба також сказати, що свою назву «полоскун» цей представник сімейства єнотових отримав через звичку полоскати їжу у воді перед вживанням. Тобто звір досить охайний, та до того ж і володіє високим інтелектом.

Розум звіра відзначали всі дослідники. У єнотів чудова пам’ять. Вони дуже кмітливі, навіть здатні відкривати навісні замки, якщо звичайно ті не закриті на ключ. Тварини чудово орієнтуються в кількості предметів. Наприклад, можна покласти в коробочки різну кількість винограду. Дослідник назве цифру, і звір підійде саме до тієї коробочці, де лежить назване число виноградин.

У неволі єнот-полоскун живе 20 років. У дикій природі середня тривалість життя становить 3-5 років. До 12-15 років дотягують одиниці. Половина звірів гине, не проживши й року. З віком смертність падає і складає близько 10% -30% на рік. Звіра відстрілюють мисливці, його поїдають більші хижаки. Дуже часто тварина гине під колесами машин, необачно перебігаючи дороги. Дуже люблять м’ясо єнотів рисі і койоти. Хижі птахи поїдають молодняк.

Тяжіє звір до колективного способу життя. Ті ж самки, хоч і мають свої території, але частенько збираються на відпочинок разом. Самці об’єднуються в невеликі групи по 3-4 особини і захищають свою землю від прийшлих єнотів. Самки спілкуються з самцями тільки під час шлюбного періоду. Після народження молодняку ​​дама залишає свого кавалера і не підпускає його до виводку. Тим самим вона перестраховується, оберігаючи малюків від всіх навколо.

Вагітність у самок триває 2 місяці. У посліді міститься від 3 до 7 дитинчат. Вони сліпі і абсолютно безпорадні. Прозрівають новонароджені на третій тиждень життя. Повністю самостійною молодь стає до 6 місяців. Статева зрілість настає на 2 році життя.

Цей звір здавна привертав людину своїм розкішним хутром. Єнотові шуби завжди були в ціні, тому що вони дуже теплі і практичні. Індіанські племена регулярно споживали єнотів в їжу. У наші дні існують ферми з розведення цих звірів. Єнот-полоскун також піддається одомашниванию. Він невибагливий в харчуванні і відрізняється високою життєстійкістю: його організм успішно пручається багатьох інфекцій і захворювань.

Посилання на основну публікацію