Вівцебик

Відноситься вівцебик до сімейства полорогие і утворює рід вівцебики. Тварина є найближчим родичем кіз і баранів. В даний час в роду є лише один однойменний вид. Підрозділяється він на два підвиди. Один мешкає в північних районах материкової частини Канади. Другий живе в Гренландії і на островах Канадського архіпелагу. Обидва підвиду в незначній кількості розселені в Швеції, Норвегії та Сибіру. Вівцебик кшталт північного оленя. Він облюбував для життя ті ж самі широти і відчуває себе в них досить комфортно.

Зовнішній вигляд

Це велике рогату тварину. Висота в загривку коливається в межах від 120 до 130 см. Середня вага становить 285 кг. Самки дрібніші самців. Довжина їх тіла лежить в межах від 1,35 до 2 метрів. Самці досягають у довжину 2-2,5 метра. Рогу ростуть і у сильної статі, і у слабкого. Але у самців вони масивніше і досягають у довжину 70-75 см. У самок вони не виростають більше 40 см. Рогу гладкі, за формою круглі. На голові у підстави обидва роги широкі і відстоять один від одного дуже близько. Між ними пролягає лише вузька смужка шерсті. У самок на цьому місці зазвичай росте білий ніжний пух.

Шерсть густа, довга і груба. Підшерсток м’який. Линька буває один раз в році. Починається вона в кінці весни, а закінчується в липні. Знизу шерсть, як правило, темніше, ніж зверху. На спині вона темно-бура, а на животі чорно-бура. Рідко попадаються вівцебики з білою вовною. Водяться вони на півночі Канади в районі затоки Куїн-Мод. Пряжа з вовни вівцебика цінується дуже високо. Ціна за унцію (28 г) становить від 40 до 80 доларів.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний період проходить в серпні-вересні. Зрілі самці спрямовуються до самкам, які тримаються групами разом з молодняком. При цьому відбуваються бої між конкурентами. Самці збивають лобами, поки один з них не визнає свою поразку. Переможець утворює гарем. Веде він себе дуже агресивно і становить небезпеку для всіх тих, хто наближається до його групі. У період гону від самців виходить дуже сильний запах мускусу. Тому вівцебик має ще й другу назву. Його іменують мускусним биком, що дуже вірно.

Після того, як прекрасна стать вагітніє, агресія самців сходить нанівець. Зате вона переходить до самок. Триває вагітність 8-9 місяців. Отелення проходить у квітні-червні. Народжується одне теля, двійня з’являється на світ дуже рідко. Важить новонароджений 7-8 кг. Росте малюк дуже швидко. Через 6 місяців він досягає ваги 100 кг. Відразу ж після народження теля встає на ноги і слідує за матір’ю. Молочне годування продовжується 4-5 місяців. Теля нерозривно пов’язаний з матір’ю до 2-х річного віку. Дорослим вівцебик стає в 3-4 роки. Максимальна тривалість життя вівцебика становить 25 років. У дикій природі звір зазвичай живе 12-14 років. Окремі бики доживають до 20 років.

Поведінка та живлення

Живе вівцебик стадами. У літній період їх чисельність сягає 8-20 особин, взимку 12-25. У цих громадських утворень немає закріплених територій. Але рухаються стада завжди по одним і тим же маршрутам, які мітять спеціальними залозами. Зрілі бики домінують над молодими. Особливо ієрархія позначається в зимовий період, коли молодняк витісняється з місць багатих рослинністю. Звір здатний добувати корм з-під снігового покриву глибиною 40-50 см. У зимовий період стада більшу частину часу проводять в гористій місцевості, так як вітер здуває сніговий покрив зі схилів і дає можливість дістатися до рослинної їжі. Являє вона собою мох, ягель, осоку, різні чагарники. Тобто все те, що росте в північних районах.

Вівцебик ніколи не переміщається на великі відстані. Тобто він не схильний до тривалих міграціям. У пошуках більш ситних пасовищ в літній період, пересувається вздовж долин річок. Нерідко вибирає для корму берега озер і низини в тундрі. За своїм характером тварина повільне і неквапливе. У разі небезпеки може розвивати швидкість до 40 км / ч. Бігти в такому темпі вівцебик може дуже довго. Найнижчі температури звір переносить дуже добре за рахунок підшкірного жиру і довгої шерсті.

Вороги

У ворогах у цих могутніх рогатих тварин ходять полярні вовки, ведмеді грізлі і білі ведмеді. Особливу настирливість в полюванні виявляють саме полярні вовки. Нерідкі випадки, коли зграя вовків починає переслідувати стадо вівцебиків. У цьому випадку, обороняючись від хижаків, самці стають у коло або півколо. За їхніми спинами ховаються телята і молоді самки. Таку оборонну лінію прорвати абсолютно неможливо. Але для людини, озброєного рушницею, така тактика не представляє ніякої небезпеки. Чисельність вівцебиків значно знизилася в XX столітті. Але в наші дні, завдяки неухильному дотриманні правил полювання, відбувається поступове зростання даної популяції.

Посилання на основну публікацію