Віргінський опосум

Віргінський або північноамериканський опосум є єдиним представником сумчастих в Північній Америці. Ця тварина веде одиночний нічний спосіб життя. За розмірами відповідає домашній кішці. У місцях проживання люди його добре знають, оскільки звірятко регулярно з’являється в межах міст і риється в сміттєвих баках. Часто потрапляє під колеса машин, перебігаючи дорогу в нічний час.

Даний вид поширений в Центральній Америці. Що стосується Північної Америки, то представники виду мешкають у східній частині континенту. Їх місце існування неухильно розширюється на захід і північ. Найпівнічнішою точкою вважаються райони північніше Торонто. У 30-ті роки минулого століття звірка завезли в західні райони США. У наші дні опосуми заполонили все тихоокеанське узбережжя від Мексики до Канади і просуваються далі на північ, поступово освоюючи канадські території.

Зовнішній вигляд

У межах виду ці тварини розрізняються за розмірами. Найбільші особини живуть у північних районах, а самі дрібні облюбували для себе тропіки. Довжина тіла разом з хвостом варіюється в межах від 35 до 95 см. При цьому хвіст досягає в довжину 22-48 см. Маса самців досягає 2-6,4 кг. Самки важать 0,8-3,7 кг. Морда подовжена і загострена, є довгі вібриси. Вуха короткі. Хутром вони не захищені, а шкіра має чорний колір. Кінцівки порівняно короткі, на лапах налічується по 5 пальців. Великі пальці задніх лап не мають кігтів і повернені у протилежний бік від інших.

Хвости голі, чіпкі і володіють хорошими хапальними функціями. У роті росте 50 зубів. Самки мають 13 сосків. 12 з них розташовані по колу, а 1 знаходиться в центрі. Тіло вкрите сіро-коричневим хутром. На морді хутро набагато світліше і має сірувато-білий відтінок. Остьові волосся довге, підшерсток короткий і м’який. У мешканців серверних районів підшерсток густий, а волосся білого кольору з чорними кінчиками. Остьові волосся темно-сірі. У жителів півдня підшерсток рідкісний, а остьові волосся темніше, ніж у сіверян.

Розмноження і тривалість життя

Період розмноження припадає на січень-липень місяці. Вагітність триває 2 тижні. У північному ареалі проживання в рік буває 1 виводок. У південних районах 2 і навіть 3 виводка. В одному виводку налічується 12-18 дитинчат. Але у самки тільки 13 сосків. Тому ті новонароджені, які не встигають присмоктатися до сосок, гинуть від голоду. Вага новонароджених менше грама, а довжина становить 12-14 мм. Вони відразу ж повзуть в материнську сумку і прикріплюються до сосок. У такому стані вони перебувають 2 місяці, поки не обростають шерстю і не відкривають очі. Ще через 10 днів починають самостійний спосіб життя. Але перший час переміщаються, забравшись на спину матері.

Повністю самостійними молоді опосуми стають після третього місяця життя і припиняють всякі контакти з матір’ю. Статева зрілість настає у віці 9 місяців. Що стосується тривалості життя, то віргінський опосум живе надзвичайно мало. Максимальна тривалість життя в дикій природі складає всього 2 роки, а в неволі 4 роки. Швидке старіння організму обумовлено відсутністю біохімічних механізмів, що сприяють продовженню життєдіяльності. Тому популяція на 70% складається з звірків першого року життя.

Поведінка та живлення

Примітно те, як тварина реагує на небезпеку. Воно симулює смерть. При цьому звірок впадає в глибокий непритомність. Він лежить без рухів на боці з висунутим язиком і виливає анальну зелену рідину, що має гнильний запах. Такий стан уявної смерті може тривати 4:00. В інших випадках віргінські опосуми захищаються шипінням верещачи і показуючи зуби. Воліють жити по берегах річок, озер і боліт. Відпочивають, забираючись в дупла дерев або в купи хмизу. Більша частина життя проходить на землі, але звірята чудово лазять по деревах. Хвіст при цьому використовується в якості опори.

У кожного представника виду є своя територія, але живе звірятко на ній не більше півроку, потім міняє місце проживання. Спосіб життя одиночний, дорослі особини по відношенню один до одного налаштовані вороже. Зовні опосуми виглядають досить незграбно. Бігають зі швидкістю не більше 8 км / ч. Добре плавають. Активність припадає на нічний час, а день присвячується відпочинку. У сплячку, в зимовий період часу, тварини не впадають, але намагаються до зими накопичити побільше жиру.

Представники виду всеїдні. Поїдають фрукти, а будь-яким блюдом є хурма. Їдять ракоподібних, змій, комах, жаб, рибу, мишей та іншу дрібну живність. Не гидують падлом. Поїдають також птахів та їх яйця. У містах риються в смітті. У неволі помічені в канібалізмі. У дикій природі таке не практикується. Віргінський опосум має надзвичайно високу стійкість до зміїному отрути. Що стосується чисельності популяції, то вона тримається на високому рівні.

Посилання на основну публікацію