Велика панда

До родини ведмежих відноситься такий унікальний звір як велика панда. Живе вона в гірських районах центрального Китаю. Це провінції Сичуань, Шеньсі і Ганьсу. Раніше даний вид мешкав не тільки в горах, але й на рівнинній місцевості. Бурхливе зростання сільськогосподарських угідь, вирубування лісів, зростання населення змусили звіра покинути споконвічні місця свого проживання і піти в гори. На сьогоднішній день за підрахунками фахівців в дикій природі живе близько 3000 великих панд. Така цифра була досягнута завдяки найжорстокішим заборонам і законам, спрямованим на збереження виду. Звір непогано влаштувався в багатьох зоопарках Китаю, Австралії, Європи і Північної Америки.

Зовнішній вигляд

Велика панда досягає в довжину 1,2-1,8 метра. Сюди ж входить довжина хвоста, яка складає близько 13 см. Висота в холці досягає 60-90 см. Вага самців доходить до 160 кг. Самки дрібніші. Важать вони від 75 до 125 кг. Середня вага звіра вважається від 100 до 115 кг. Форма тіла типово ведмежа. Колір хутра на вухах, навколо очей, на лапах і плечах – чорний. Решта частини тулуба у тварини покриті білим хутром. Фахівцям важко пояснити причину такого своєрідного забарвлення. Швидше за все, подібний «камуфляж» добре маскує звіра в тіні сірих скель, покритих снігом.

Тварина володіє великими корінними зубами і дуже потужними щелепами. Ними воно легко дробить жорсткі види рослин. На передніх лапах крім 5 пальців є також і шостий. Це видозмінена кістка, що носить назву сесамоподібні. Тобто не палець, а своєрідний виріст. Він допомагає звірові утримувати той же бамбук під час прийому їжі.

Розмноження і тривалість життя

Цей представник сімейства ведмежих більшу частину року живе на самоті. Тільки на час шлюбних ігор, які проходять навесні, самка об’єднується з самцем. Вагітність триває 3-5 місяців. Народжується 1, рідше 2 дитинчата. Новонароджене важить 120 грам. Якщо народжується двійня, то самка піклується лише про одне маля. Другого вона кидає напризволяще, і той швидко гине. Пологи бувають 1 раз на 2 роки. Статева зрілість настає у віці від 4 до 6 років.

З усього вищесказаного видно, що відтворення у звіра дуже повільне. Мабуть у великої панди на генетичному рівні закладено обмеження народжуваності. Пов’язано це з харчовими ресурсами, яких у дикій природі не так вже й багато. Живе велика панда в природних умовах в середньому 20 років. У неволі звір доживає до 30 років. Довгожителькою вважається самка на ім’я Мін-Мін, що жила в Пекінському зоопарку. Померла вона у віці 34 років.

Поведінка та живлення

Кожна велика панда має свою територію. Вона її дуже ревниво охороняє від чужинців. Харчування складається в основному з бамбука. Ростуть бамбукові ліси в горах Циньлин і на пагорбах провінції Сичуань. У день звірові необхідно 30 кг бамбука, щоб насититися. Їсть тварина також дрібних звірів, комах, падло. Це допоміжна їжа, але ніяк не основна. У зимову сплячку звір не завалюється, як більшість ведмедів. Він іде на піднесені місця, де температури більш високі. Бувають випадки, коли велика панда нападе на людей. Але в цьому винна сама людина, подразнюючи звіра чи дратуючи його.

Вороги

Об’єктивності заради треба зауважити, що велика панда є зникаючим видом. Низька народжуваність, скорочення середовища існування – ось ті причини, які ставлять дану популяцію на грань знищення. Звіра в колишні роки відстрілювали через м’якого хутра. Він був популярний на чорному ринку. За часів Культурної революції в Китаї всі заходи, спрямовані на збереження популяції, були зупинені. Тільки, починаючи з 2000 року, люди перейнялися порятунком цих унікальних тварин. Але реальність далека від оптимізму. Основна причина лежить у зростанні населення Китаю. Якщо вже людям починає не вистачати місця, то що говорити про тварин.

ПОДІЛИТИСЯ: