Ведмідь-губач

Бурий ведмідь і ведмідь-губач – це два різних роду, що відносяться до сімейства ведмежих. Губач ще носить назву лінивець, завдяки довгим і сильним кігтям, що нагадує кігті лінивця. Але живе ведмідь не в Америці, а в південних районах Азії. Це в першу чергу Індія. Населяє звір не всю країну, а окремі її райони, вкриті лісом. Немає його в гірських районах штатів Кашмір, Джамму і Хімачал-Прадеш. Уникає він обширні безлісі райони півдня і північно-західні пустелі. Зате любить невисокі пагорби поблизу Гімалаїв. Зустрічається в Пакистані, Східної Бангладеш. Утворює невеликі популяції в Непалі та Бутані.

Ведмідь-губач, що мешкає на Шрі-Ланці, вважається окремим підвидом. Зовні він дещо відрізняється від своїх побратимів, що мешкають на материку. У нього більш дрібні розміри, на тілі менше волосся. Зуби також дрібніше, а на грудях немає характерної білої мітки. Раніше губач зустрічався по всьому острову. Але із зростанням чайних і кавових плантацій перемістився в північні і східні райони. В даний час чисельність даного підвиду незначна.

Зовнішній вигляд

Зовнішній вигляд звіра досить примітний. Ноги в нього довгі, голова велика, морда подовжена. Ніздрі широкі, кігті білі і досягають у довжину 12 см. Шерсть звисає довгими патлами. На плечах і шиї вона утворює гриву, що має в довжину 30 см. Колір у неї чорний. Його іноді розбавляють темно-сірі, коричневі і руде волосся. На грудях є V-подібне світла пляма. У звіра довгі нижні губи і відсутні верхні різці в пащі. В цілому, зуби в дуже поганому стані, бо ведмідь-губач, харчуючись комахами, затягує в рот велику кількість бруду і пилу. Хвіст досягає в довжину 6-7 см. Задні лапи слабкіше передніх. Вуха великі, а мова дуже довгий.

Дорослий губач в середньому важить 100 кг. Дрібні ведмеді бувають 55 кг, а окремі екземпляри досягають ваги в 190 кг. Висота в загривку дорівнює 60-90 см. Довжина тіла коливається в межах від 1,4 до 1,9 метра. Самки дрібніші самців в середньому на 30%. Зовні вони відрізняються більш довгим і густим хутром між лопатками.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний сезон у ведмедя-Губача починається в кінці квітня, а закінчується в третій декаді червня. На Шрі-Ланці обмежень за часом немає, і період розмноження триває протягом усього року. Вагітність триває 210 днів. Народжує самка в печері або укритті між скель або каменів. На світ з’являється 1-2 дитинчати, іноді 3. Малюки сліпі і абсолютно безпорадні. Очі у них відкриваються через місяць. Через 2 місяці вперше покидають барліг.

Часто ведмедиця садить ведмежати собі на спину і видобуває прожиток. З матір’ю молоде покоління живе 2-3 роки. Статева зрілість настає у 3 роки. Тривалість життя в дикій природі складає близько 25 років. У неволі ведмідь-губач може дожити до 40 років.

Поведінка та живлення

Навколишнє середовище Губача – тропічні і субтропічні ліси. Звір більше любить пагорби, ніж рівнини, але високо в гори ніколи не піднімається. Віддає перевагу нічного способу життя. Днем забирається в густий чагарник або печеру і спить. У зимову сплячку цей ведмідь не впадає. Негативно на нього діє сезон дощів. У цей період звір стає млявим і сонним.

У Губача чудово розвинений нюх. Він знаходить по запаху термітів, а діставшись до мурашника, руйнує своїми потужними кігтями стіну. У отвір засовує довгу морду і спочатку видуває пил і бруд. Потім всмоктує в пащу комах, а залишилися вилизує довгим язиком. Ведмідь-губач може учуять личинки комах, що знаходяться під землею на глибині до 90 см. А ось зір і слух залишають бажати кращого.

Крім мурах звір із задоволенням їсти фрукти, цукровий очерет, листя, молоді пагони, а з тваринної їжі ласує яйцями птахів. Дуже любить мед, а до укусів бджіл нечутливий. Губач чудово лазить по деревах і скелях, швидко бігає. Він здатний висіти на дереві навіть вниз головою, у воді почувається також прекрасно, як і на суші. Свою територію звір мітить, дряпаючи кігтями стовбури дерев. Також треться об стовбури, залишаючи на них волосся і свій запах.

Вороги

З хижих звірів на представників даного роду наважуються нападати лише бенгальські тигри і леопарди. Всі інші тварини намагаються триматися від Губача подалі. Індійський слон не любить цього ведмедя і ніколи не підпускає його близько. З людиною у звіра відносини досить складні. Ведмідь-губач не агресивний, але випадки нападу на людей бувають, що тягне за собою негативну реакцію. Фермери також ревниво оберігають свої посіви цукрового очерету і кукурудзи, до яких клишоногий великий мисливець. На чисельність виду впливає вирубка лісів і руйнування мурашників. У наші дні дана популяція занесена до Міжнародної Червоної книги та охороняється законом.

Посилання на основну публікацію