Тарбаган

Тарбаган відноситься до роду бабаків сімейства білячих. Його ще називають сибірським або монгольським бабаком. Пов’язано це з середовищем існування. Основним регіоном вважається Монголія з її нескінченними степами. Крім цього звірок мешкає серед сопок Забайкалля, в Туві і північно-східних районах Китаю. Зустріти його можна на альпійських луках, у відкритому степу, лісостепу, по гірських схилах, в басейнах річок і долинах. Даний вид воліє жити на висоті від 600 до 3000 метрів над рівнем моря.

Зовнішній вигляд

Звірятко великий і важкий. Кінцівки короткі. Хвіст густий, довгий і становить третину від довжини тіла. Самці в довжину досягають 60 см. Найбільш великі екземпляри доростають до 65 см. Самки дрібніші. Довжина їх тіла дорівнює 55-58 см. Маса тварини в осінній період перед зимовою сплячкою доходить до 6-8 кг. Хутро практичністю не відрізняється, але зовні виглядає красиво. Довжина у нього середня, текстура тонка. Колір варіюється від світло-коричневого до світло-рожевого. Живіт має жовто-рудий колір. Лапи руді. Підшерсток темний. Кінчик хвоста і верхня частина голови чорного кольору. Вуха оранжево-коричневі. Навесні хутро має більш світлі тони, ніж наприкінці осені.

Розмноження і тривалість життя

Цей вид бабаків злучається в квітні. До цього часу тварини набираються сил після зимової сплячки. Вагітність у самок триває 40-42 дні, а послід з’являється в кінці травня. В одному посліді налічується від 4 до 6 дитинчат. Максимально їх буває 8. Молочне годування продовжується 1,5 місяці. До середини серпня молодняк досягає в довжину 35 см з вагою 2,5 кг. Молоді звірки не поспішають залишати батьків. В одній норі з ними вони живуть до 3-х років. У дикій природі тарбаган живе від 13 до 15 років. У неволі тривалість життя становить від 7 років до 21 року.

Поведінка та живлення

Представники виду відносяться до соціальних тваринам і живуть великими колоніями. Складається такий колектив з домінуючою дорослої пари, інших дорослих членів сімейства і молодого потомства. При сприятливих умовах в сім’ї налічується 15-18 особин. Якщо ж з харчуванням погано, то колонія помітно скорочується і не перевищує 2-6 особин. Кожне сімейство охороняє свою територію від чужинців.

Живуть звірята в норах, причому ті підрозділяються на літні та зимові. До кінця осені тварини набирають максимальну вагу, а з настанням холодів впадають в сплячку. На цей час нори запечатуються власними фекаліями, землею і рослинністю. Тривалість спячки в чому залежить від погодних умов.

Ця тварина надзвичайно обережне. Зір і слух розвинені добре. Перед виходом з нори звірок довго прислухається і озирається. Потім вилазить назовні, але ще деякий час сидить на задніх лапах і уважно оглядає околиці. Лише після цього починає годуватися. У разі виявлення небезпеки попереджає інших членів сімейства свистом. Раціон харчування складається з 15 видів трав, а також полину і деревних рослин. Місцеві жителі їдять м’ясо тарбаганів. Жир звірків використовують у лікувальних цілях. Ним лікують опіки, обмороження, анемію, туберкульоз. Хутро має невисоку якість, але він красивий, теплий і легкий. На звірків практикується спортивне полювання.

Посилання на основну публікацію