1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Медицина
  3. Срібляста чайка

Срібляста чайка

Срібляста чайка відноситься до сімейства Чайковим і являє собою велику, сильну птицю. Мешкає вона в Північній півкулі. Тяжіє до холодних широт. Гніздиться в Ісландії, Скандинавії, Великобританії, на островах Північного Льодовитого океану від Таймиру до Чукотки. В Америці чайка облюбувала для себе Аляску, Канаду і східне узбережжя США. Її можна зустріти на атлантичному узбережжі Франції, а в зимовий період птах мігрує в Японію, Південний Китай, Флориду і прибережні райони Мексиканської затоки.

Мешкає завжди біля водойм, будь то океан або озеро. Сріблясту чайку можна зустріти на скелястих і пологих берегах, а також на водосховищах, в дельтах річок і на болотах. Найулюбленіші місця – скелясті острови, оскільки на них немає хижаків. У наші дні птах впевнено освоює великі мегаполіси і влаштовує гнізда на дахах висотних будівель. За характером вона агресивна і в образу себе не дає.

Зовнішній вигляд

У довжину срібляста чайка досягає 55-65 см. Причому самці довше самок в середньому на 5 см. Вага коливається в межах від 800 до 1300 м Самці важче на 200 м Розмах крил становить 130-150 см. Оперення у самок і самців нічим не відрізняється. Голова, шия і тулуб білі. Спина блідо-сіра. Крила світло-сірі. Закінчення махових крил чорні і розбавлені білими плямами. Дзьоб стиснутий з боків, на кінці загнутий. Колір у нього жовтий, а на подклювье чітко проступає червона пляма.

Навколо очей є вузькі кільця жовтої шкіри. Райдужна оболонка має сірий колір. Ноги протягом всього життя залишаються рожевими. У мешканців Скандинавії вони жовтуваті. Взимку у птахів на голові і шиї з’являються темні пестринами.

У молодих чайок світле оперенье з’являється лише на 4 році життя. До цього воно має строкаті кольори, в яких переважають сірі і бурі відтінки. На 2 році життя пір’я починають світлішати. А на 3 році голова і верхня частина тулуба помітно біліють. Дзьоб в перші роки життя має коричневий колір. Райдужна оболонка очей також коричнева. Сірої вона стає до 4 році.

Розмноження і тривалість життя

Срібляста чайка є високоорганізованої птицею. Відносини між представниками виду мають складну структуру і своєрідну ієрархію. Лідерство належить самцям, а самки підкоряються. Лише при виборі місця для гнізда домінує слабка стать. Пари у птахів моногамні, і якщо ніщо не заважає, то зберігаються на все життя. До місць гніздування птахи прилітають, коли вода тільки-тільки починає звільнятися від льоду. Враховуючи, що райони північні – це квітень-травень.

На час гніздування утворюються величезні колонії. Гнізда влаштовуються на скелястих берегах, обривах, іноді в густих заростях трави. Відстань між сусідніми гніздами досягає 3-5 метрів. У будівництві беруть участь і самка, і самець. При цьому використовуються матеріали рослинного походження: водорості, мох, гілки дерев, трава. Зсередини гніздо вистилається пір’ям.

Самка відкладає від 2 до 4 яєць. Чаші всього їх налічується 3. У насиживании беруть участь обидві птахи, змінюючи один одного. Інкубаційний період триває 4 тижні. Вилупилися пташенята покриті сірим пухом з темними плямами. Вставати на ноги вони починають на 2 день. На крило стають через 1,5 місяця після народження, але ще цілий місяць живуть з батьками. Ті їх по черзі підгодовують. Пташеня стукає своїм дзьобом по червоному плямі на дзьобі батька, і той сригивает йому корм. Статева зрілість у цих птахів настає у віці 5 років. Живе срібляста чайка в дикій природі 45-50 років.

живлення

Ці птахи всеїдні. Їх часто можна зустріти на сміттєвих звалищах, а також біля морських суден. Крадуть яйця і пташенят інших птахів. На землі харчуються дрібними гризунами, різними ящірками, комахами, личинками. З рослинної їжі вживають зерно, бульби, горіхи, фрукти і ягоди. Віднімають видобуток у інших птахів, якщо ті менше і слабкіше. Ловлять рибу біля поверхні води. Не гидують ракоподібними і дуже люблять морських черв’яків. Зазвичай занурюють верхню частину тулуба у воду і виглядають видобуток. Можуть навіть пірнути, але не більше ніж на метрову глибину.

Нерідко кружляють над водною поверхнею і видивляються жертву. Якщо видобуток покрита захисною раковиною, то срібляста чайка злітає високо в повітря і кидає її на камені. Таким чином раковина розколюється. Риба не є основним кормом цього птаха. Але в період гніздування чайка намагається зловити якомога більше риби, так як та є головним продуктом харчування пташенят.

Відносини з людиною

З людиною даний вид сильно не церемониться. Птахи активно заселяють мегаполіси, гніздяться на дахах будинків. Нерідко нападають на людей, вважаючи, що ті намагаються завдати шкоди їх гнізд. Бувають випадки, коли нахабні пернаті виривають їжу у перехожих з рук прямо на вулиці.

Але за останні 25 років намітилася тенденція на зниження чисельності даної популяції. У європейському регіоні вона впала на цілих 50%. Виною всьому екологічні чинники, а також виснаження рибних запасів у прибережних зонах. У зв’язку з цим європейський підвид занесений в «Червону книгу». Птахи придбали природоохоронний статус, але допоможе ця міра зберегти їх чисельність чи ні – невідомо.

ПОДІЛИТИСЯ: