1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Медицина
  3. Спрінгбок

Спрінгбок

Спрінгбок – африканська антилопа, що відноситься до справжнім антилопам і утворює рід, в якому є тільки 1 вид з 3 підвидами. Мешкає в західних районах Південної Африки. Здатна здійснювати стрибки, що досягають у висоту 4 метрів. За це її іноді називають антилопа-стрибун. Населяє відкриті луки і пустелі в районі західного узбережжя. Вважається однією з найшвидших антилоп, так як може розвивати швидкість до 100 км / ч.

Зовнішній вигляд

Ця антилопа витончена і струнка, шия довга. Довжина тіла дорівнює 150-195 см. Висота в холці варіюється від 70 до 90 см. Самки важать 30-45 кг, самці відповідно 33-48 кг. Довжина хвоста досягає 15-30 см. Рогу ростуть і у самців, і у самок. Їх довжина становить близько 35 см. Максимально зафіксована довжина відповідає 49,2 см. На боках спостерігається темна, червонувато-коричнева смуга. Вона відокремлює верхню частину тулуба, що має жовто-коричневий колір, від нижньої частини, яка покрита білою вовною. Морда біла з темно-коричневим плямою на лобі. Від очей до куточків рота тягнуться темні смуги. Копита і роги мають чорний колір. Хвіст білий з чорним кінчиком. Трапляються спрингбок чорного і білого кольору.

Розмноження і тривалість життя

На час гону кожен самець обзаводиться власною територією. Зазначає він її сечею та калом. Самки перетинають території різних самців, а ті всіляко намагаються привернути їхню увагу. При цьому між самцями сусідніх земельних ділянок можуть виникати ритуальні бої. Вони зіштовхуються рогами і іноді укаливаются один одного.

Вагітність у самки триває 5,5 місяців. На світ з’являється 1 дитинча, рідше двійня. Новонароджене важить від 3,8 до 5 кг. Спочатку він сидить в укритті, у той час як його мати годується. Молочне годування продовжується до півроку. Біля матері теля знаходиться від 8 до 12 місяців, а потім починає самостійне життя. Статева зрілість у самок наступає в 7 місяців, але перші пологи проходять на 2-му році життя. Самці стають статевозрілими в 2-річному віці. У дикій природі спрингбок живе 10 років.

Поведінка та живлення

Основна активність припадає на ранній ранок і сутінки. У холодну погоду тварини можуть годуватися і вдень, а в сильну спеку воліють добувати їжу в нічний час. Молоді самці живуть окремими групами. Також окремі стада утворюють самки з молодняком. Зрілі самці створюють власні земельні наділи і не пускають на них інших самців, а ось самки проходять безперешкодно. Поки вони знаходяться на чиїйсь території, її господар їх захищає. На час пологів самки йдуть з стада, а повертаються через пару тижнів вже з потомством. Під час міграції до кращих пасовищах, тварини об’єднуються у величезні стада, які можуть налічувати тисячі особин.

Основний раціон харчування становить трава. З’їдаються також листя чагарників, насіння. Що ж стосується води, то представники виду п’ють її надзвичайно рідко. Необхідна кількість вологи вони отримують з їжі. Особливо багато вологи буває вранці, коли рослинність покривається росою. Цього антилопам вистачає. В принципі, вони можуть взагалі не пити все життя. Але якщо на шляху стада попадається водойма, то тварини п’ють із задоволенням.

Вороги

Головним ворогом вважається людина. Протягом XIX і XX століть він нещадно отстреливал цих полорогих через їх смачного м’яса, а також, щоб убезпечити посіви зернових культур. У наші дні даний вид відноситься до рідкісних і перебуває під захистом закону. Всього налічується близько 600 000 тварин, що, звичайно, дуже мало для величезного регіону.

З хижих звірів можна назвати леопардів, гепардів, гієн і левів. До речі, лев є найзапеклішим мисливцем, так як спрингбок складають до 70% його раціону. На молодих антилоп успішно полюють шакали та орли.

ПОДІЛИТИСЯ: