1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Медицина
  3. Сова вухата

Сова вухата

Належить вухата сова до сімейства совині, роду вухаті сови. Утворює вид, що мешкає по всьому Північній півкулі. Це Північна Америка, Європа, азіатська частина Росії, Корея, Японія. Ізольовані популяції знаходяться в Північній і Східній Африці, на Азорських і Канарських островах. Гніздяться представники виду в північній частині ареалу, з настанням холодів мігрують в Центральну Азію, східні райони Китаю, на північ Африки, а в Північній Америці з Канади переміщуються в США. У районах з цілорічним теплим кліматом ці птахи ведуть осілий спосіб життя.

Природним середовищем проживання є місцевість з густою рослинністю поблизу луків, а також відкриті ліси і рідкісні чагарники. Велике скупчення цих пернатих хижаків можна знайти в лісосмузі, прилеглій до річок, рівнин. Улюбленим місцем є невеликі гаї, луки і зарості біля водно-болотних угідь. Зустрічаються птиці на висоті до 2 тис. Метрів над рівнем моря.

Зовнішній вигляд

Самки за своїми розмірами перевершують самців. Довжина їх тіла досягає 27-40 см при вазі 260-435 г. Довжина самців дорівнює 35-37 см при масі тіла 220-305 р Розмах крил досягає 86-100 см. Коли вухаті сови сидять на гілках, то в якості захисту від хижаків можуть подовжувати своє тіло і стискати пір’я, стаючи тим самим схожими на гілки дерев. Крила в них довгі і закруглені, У задній частині вони накладаються один на одного, коли птах сидить. Хвіст довгий, голова велика і кругла. Вона увінчана довгими темними вушними пучками. Кожен пучок складається з 6 пір’я.

Вертикальними смужками. Над очима є світлі подоби брів. Навколо очей розташовуються білясті плями. Дзьоб чорного кольору, очі жовті або помаранчеві. Кінцівки і пальці повністю покриті пір’ям. Самки за своїм окрасу темніше самців. Оперенье молодих птахів схоже на оперенье дорослих, але воно більш м’яке.

Розмноження і тривалість життя

Період розмноження проходить з лютого по липень. За сезон самка виробляє світ тільки один виводок. Самці з самками утворюють моногамні пари. Представники виду використовують гнізда на деревах, побудовані іншими видами. Дуже рідко самі будують гніздо. Ще рідше відкладають яйця в старих пнях або прямо на землі. У кладці налічується від 2 до 10 яєць, частіше 5-6. Вони білі, гладкі і глянсові.

Інкубаційний період у вухатих сов триває 26-28 днів. Насиджує самка і не покидає кладку протягом дня. Тільки вночі може ненадовго залишити яйця. Вилупилися пташенята живуть у гнізді 3 тижні. Потім, не навчившись літати, покидають його і живуть в найближчій рослинності. Короткі перельоти починають робити на 35 день життя. На крило стають в 10-11 тижнів і починають вести самостійний спосіб життя. Статева зрілість настає у віці 1 року. У дикій природі вухата сова живе в середньому 11 років. Максимальна зафіксована тривалість життя склала 27 років і 9 місяців.

Поведінка та живлення

Спосіб життя ці птахи ведуть нічний. У період розмноження живуть парами. Гнізда розташовуються на відстані не менше 14 метрів один від одного. Поза періодом розмноження цих птахів можна побачити сидячими на гілках в групах від 2 до 20 особин. Одні представники виду мігрують, інші живуть взимку в межах гніздового ареалу. Вухатим совам також властивий кочовий спосіб життя в залежності від доступності їжі.

Полювання здійснюється виключно в сутінковий і нічний час. Зір і слух у цих пернатих хижаків розвинені чудово. Здобиччю в основному служать дрібні ссавці. Це полівки, миші, ховрахи, землерийки, щури, зайці, кролики. Крім цього поїдаються дрібні птахи, комахи, змії. Спійману здобич хижак вбиває, кусаючи за задню частину черепа, а потім, якщо дозволяють розміри жертви, проковтує цілком.

Природоохоронний статус

Чисельність даної популяції відстежити складно. Проте в США кількість цих птахів тримається на стабільному рівні. Зареєстровані зниження тільки в штатах Нью-Джерсі, Міннесота і Каліфорнія. У штаті Мічиган даний вид знаходиться під загрозою зникнення. В цілому, вухата сова охороняється законом про мігруючі птахах, а ситуація з чисельністю не викликає тривогу.

ПОДІЛИТИСЯ: